Nijanse narandžaste idealne za uređenje kuhinje i dječje sobe

Crvena budi apetit i potiče na razgovor te je idealna za prostorije u kojima se jede i druži poput trpezarije, savjetuju dizajneri eksterijera. Ako vam je ideja crvenih zidova suviše smjela, bež ili bijele zidove uvijek možete upotpuniti crvenim ormarićima. Boja je moćan alat kojim možete pobuditi emocije, stvoriti iluziju prostranosti ili željenu atmosferu.

Bijela, boja slonovače, siva, bež, ali i smeđa boja podariće domu klasičan izgled. Uz neutralne boje lako je kombinovati različite vrste i boje namještaje bez brige da će izgledati kičasto. Ako želite da vaše umjetnine dođu do izražaja, neka pozadina bude neutralna.

Narandžasta

Za kuhinju i dječju sobu preporučuje se narandžasta jer stimuliše apetit i poziva na pokret. Narandžasto posuđe, stolnjak ili pribor za jelo čine hranu slađom, pokazao je eksperiment koji su proveli španski naučnici. Svijetlonarančasta stimuliše energiju i osvjetljava prostor – nije loše za stolnjak ili jedan zid u kuhinji.

PAZITE: previše jarke narandžaste oko vas može učiniti da se ne možete opustiti te pojačati hiperaktivnost kod djece.

Žuta

Žuta boja prema nekim studijama povećava osjećaj anksioznosti, ali izuzetno je popularna kod uređenja doma, najviše pristaje kupatilima. Prigušeni i zemljano-žuti tonovi djeluju umirujuće i neutralno. Blijedo žuta čini da prostor djeluje većim.

Prostorije bez prozora izgledat će bolje sa zidovima u jarkoj žutoj boji. Zlatna i boja meda daju notu gostoljubivosti. PAZITE: Žuta je teška za oko pa previše žute može uzrokovati mučninu i glavobolju.

Zelena

Zelena se povezuje s livadom, lišćem i darovima prirode, daje smirujući osjećaj i idealna je za spavaću sobu. Svjetlije nijanse, poput limete, podižu vitalnost i obnavljaju energiju, pa ih koristite u kupatilu ili dječjoj sobi.

Zelena olakšava čitanje pa je to zgodna boja za okolinu radnog stola, a djeluje i smirujuće na oči. Prikladna je za kućnu kancelariju, sobu za učenje i spavaću sobu.

PAZITE: Zelena je u sredini spektra boja i najlakša je za oči. Zato previše zelene može djelovati toliko uspavljujuće da nećete imati energije za uobičajene obaveze.

Plava

Plava stvara osjećaj mira i svježine te predstavlja snagu i pouzdanost. Za dnevni boravak i spavaću sobu, plava je boja dobar odabir zbog umirujućeg učinka. Za bolji san unesite u spavaću sobu što više plave, tvrdi terapeutkinja Constance Hart.

Nježnije nijanse plave smiruju i prostor čine većim. Za osjećaj kao da ste na plaži, kombinirajte plavu sa zelenom. Plava i žuta donose vedrinu.

PAZITE: Previše jake plave boju djeluje hladno, otuđujuće i može vas rastužiti.

Ljubičasta

Ljubičasta boja pojačava kreativnost i otpušta osjećaj nemira, zato je često odabiru kreativci. Ima očaravajuće duhovno i mistično djelovanje, potiče na razmišljanje i meditaciju.

Boja ljubičica čini da se osjećamo ugodno, pa je dobra i kao boja za jedan zid u spavaćoj sobi, ili dvosjeda u boravku. Ljubičasta je ujedno boja bogatstva i moći.

PAZITE: Ljubičaste nijanse jako upijaju svjetlost, pa s njima treba biti umjeren i oprezan. Na zidovima zahtijevaju češće farbanje od drugih boja.

Roza

Želite li stvoriti savršeno okruženje za druženje, razbacajte roza jastučiće po sobi, kažu psiholozi, jer roza smanjuje agresiju. Svijetloružičasta je idealna za iza radnoga stola jer podižu energiju.

Boju maline koristite u trpezarija, topla je i reflektira svjetlost. U kombinaciji s čokolada smeđom, ružičasta djeluje profinjeno, pa je zgodna i za svečani stolnjak.

PAZITE: Intenzivnije ružičastu koristite samo za prostor u kojem ne boravite previše, može uznemiriti.

Crvena

Prostor u kojem prevladava crvena djeluje toplije i življe. Dojam pojačavaju zemljani tonovi. Tamno crvene zavjese ili prekrivači nisu dobri jer ta boja apsorbira svjetlo, naročito u malim prostorijama.

Zamijenite ih svjetlijim tonovima crvene koji odbijaju svjetlost. Crvena stimulira osjećaj živosti te je dobar odabir za sobu za druženje i kućnu teretanu.

PAZITE: Crvena može stimulirati apetit. Ljudi okruženi s previše crvene mogu imati otežano disanje ili osjetiti tjeskobu.

Smeđa

Obučete li smeđu majicu, osjećat ćete se kao da ste se ogrnuli velikim toplim pokrivačem, ili zagrlili plišanog medu, dakle – ugodno i zaštićeno. Možda se i zato smatra muškom bojom. Djeluje toplo, pogotovo svjetlije i bež varijante te boja lana, pa imamo dojam da kaputi u tim bojama bolje griju. Simbolizuje snažnu vezu s prirodom, kao i sve kombinacije s plavom i zelenom.

PAZITE: Previše smeđe može učiniti da se osjećate preopušteno, pa nije dobra kombinacija za kancelarije.

Siva

Siva odaje dojam smirenosti i samostalnosti. Naglašena siva simbolizuje snagu, a svjetlija nijansa ima nježniji efekt. Zbog jednostavnosti i pouzdanosti kojom odiše uobičajena je u poslovnom svijetu.

Odlična je na zidovima ‘muških’ prostorija, dok u dnevnom boravku može biti idealna podloga za cvjetne efekte na zidu. U kombinaciji s crvenom djeluje glamurozno, dok s ljubičastom daje dozu profinjenosti.

PAZITENedostaje joj energije, pa previše sive može uzrokovati depresiju.

(24 sata)