Hamburg gradi parkove iznad auto-puteva

Javne zelene površine u formi tri parka uskoro će prekriti dio čuvenog njemačkog Autobahna koji prolazi kroz grad Hamburg. Autobahn, jedan od zaštitnih znakova Njemačke, prolazi direktno kroz Hamburg dijeleći grad na istok i zapad.

Međutim, najveći problem njegovog prisustva jeste velika buka i zagađenost koju sa sobom donose automobili. Zato je Ministartvo urbanog razvoja riješilo da finansira izgradnju zelenih krovova iznad auto-puta koji će ugostiti ljubitelje prirode ali i stvoriti novo građevinsko zemljište.

Stanovnici  Hamburga koji žive u blizini auto-puta odavno se žale na buku, prašinu i zagađenost vazduha, međutim kada se ovaj projekat završi do planirane 2022. godine situacija će biti potpuno drugačija. Na tri kritične sekcije iznad Autobahna u dužini od 3 kilometara biće izgrađeni parkovi sa ozelenjenim poljanama, mrežom biciklističkih staza i prostora za javna dešavanja.

Novokreirana površina od oko 60 jutara poslužiće i kao građevinsko zemljište pa se planira izgradnja oko 2.000 novih kuća.

Automobili više neće zagađivati okolinu jer će se praktično kretati kroz tunele. Iznad tunela će biti parkovi koji će s užitkom koristiti stanovnici Hamburga.

Izgradnja počinje ove godine pokrivanjem dva auto-puta koji razdvajaju Hamburg na istok i zapad.

Hamburg, inače, ima plan da se potpuno riješi automobila u užem jezgru grada u narednih 20 godina.

Hamburg-Autobahn-Park1-630x419

Hamburg-Autobahn-Park6-630x420

Hamburg-Autobahn-Park2-630x419


Hamburg-Autobahn-Park4-630x420

Hamburg-Autobahn-Park5-630x420

Izvor – gradnja.rs