Euromoney magazin: UniCredit u BiH tržišni lider i najbolji pružalac usluga transakcionog poslovanja

UniCredit u Bosni i Hercegovini  je prepoznat kao najbolji pružalac usluga transakcionog poslovanja u okviru istraživanja spovedenog od strane Euromoney Magazina za 2020-tu godinu. U istoimenom istraživanju UniCredit u Bosni i Hercegovini gdje posluju UniCredit Bank d.d. Mostar i UniCredit Bank a.d. Banja Luka su zadržali svoju dugogodišnju poziciju tržišnog lidera.

Osim liderske pozicije u Bosni i Hercegovini, UniCredit je prepoznat kao najbolji pružalac usluga u još devet pojedinačnih tržišta Evrope i to u Bugarskoj, Hrvatskoj, Češkoj, Mađarskoj, Srbiji Slovačkoj, Sloveniji, uključujući dva velika tržišta u Austriji i Njemačkoj. Takođe zadržao je dugogodišnu poziciju tržišnog lidera u Austriji i Italiji, te 7 tržišta centralne i istočne Evrope, u Bugarskoj, Hrvatskoj, Mađarskoj, Rumuniji, Srbiji, Slovačkoj i Sloveniji.

Euromoney istraživanje o transakcijskom poslovanju, sprovodi se svake godine i identifikuje vodeće pružaoce na tržištu, sa najboljim proizvodima i uslugama u okviru transakcijskog poslovanja, a ove godine u sklopu istraživanja prikupljeno je više od 32.000 odgovora od nefinansijskih institucija.

Komentarišući rezultate, Luca Corsini, su-izvršni direktor UniCredit-a u odjelu za globalno transakcijsko bankarstvo, rekao je: „Ponosni smo na ova postignuća koja dokazuju našu panevropsku pokrivenost i sposobnost da podržimo klijente svih vrsta i veličina, kako bi uspješno nastavili svoje poslovanje, zajedno pobjeđujući izazove sa kojima se suočavamo ove godine.”

Giovanni Solaroli, takođe suizvršni direktor u odjelu Global Transaction Banking-a, dodao je: „Ovo priznanje svjedoči o jačini našeg duha i spremnosti za saradnju, stručnost, kao i posvećenost naših timova kako bismo pružali najbolje usluge u vezi sa upravljanjem gotovinom.“

Rezultati prate godinu snažnih ulaganja u različite aspekte UniCreditove platforme za transakciono  poslovanje, uključujući inovacije kao što su virtuelni računi, trenutna plaćanja, SWIFT globalna platna inicijativa (GPI) i digitalno potpisivanje dokumenata putem kojih Grupa nastoji biti lider u bankarskim trendovima i optimizaciji digitalnih alata, zadržavajući sposobnost agilne reakcije na potrebe klijenata koje se neprestano mijenjaju.

Izuzetnom rezultatu UniCredit-a u ovogodišnjem istraživanju pridružuju se i nagrade u okviru Globalnog transakcionog bankarstva, među kojima su priznanje za „Najbolju banku za finansiranje lanca snabdijevanja“ Magazina The Banker na dodjeli nagrada za transakciono poslovanje u 2020. godini, nagrada za Najbolju banku za transakcione usluge u centralnoj i istočnoj Evropi u okviru Euromoney nagrada za izvrsnost u 2020. godini; te priznanje „Najbolji pružalac transakcionih usluga u zapadnoj Evropi“ na dodjeli nagrada za transakcijsko bankarstvo Magazina The Banker za 2019. godinu.