Grandiozna slika na zidu

Ukoliko spadate u red onih koji cjene umjetnost i u svakom trenutku mogu nabrojati umjetničke slike savremenih autora, onda vam preporučujemo da svom “golom” zidu podarite jedno ali vrijedno dijelo koje će automatski postati i žarišna tačka u prostoru.

Potrudite se da se grandiozna slika koju odaberete savršeno spoji sa ostatkom dekora, prvenstveno pravilnim odabirom materijala za izradu rama koji umnogome može promjeniti čitav tok priče.

 

U rasporedu doista možete biti kreativni. Slike će svakako najbolje doći do izražaja na akcentnom zidu. U dnevnom boravku je to obično zid iza sjedeće garniture ili primjerice tv zid, u trpezariji je to zid iza komode, a u spavaćoj sobi zid iza kreveta. Naravno, i na druge zidove mogu doći umjetničke slike, ali naglasak ipak treba biti na jednom zidu. Na njemu treba biti slika ili kombinacija nekoliko njih na koje želimo staviti naglasak. Na ostalim zidovima mogu se nalaziti slike u manjoj količini, koje će suptilno i nenametljivo estetski dopunjavati prostor.

 

 

 

Kada je riječ o načinu postavljanja, potrebno je paziti da slika bude u visini očiju odrasle osobe. Ako je riječ o više slika na zidu, tada fokus treba biti na najvećoj slici. Ona bi trebala biti u visini očiju, eventualno ju možete postaviti nešto više od toga.

Ono o čemu još trebate voditi računa je odnos dimenzija slike i zida – ako je u pitanju zid velike površine, tada na njega dolazi slika velikog formata ili nekoliko njih, od kojih jedna treba biti veća, a ostale manje.