Grad kao iz bajke sa najneobičnijim kućama na svijetu (FOTO)

Alberobelu je grad u Italiji koji je još od 1996. godine pod UNESKO zaštitom, a krase ga kuće koje na prvi pogled izgledaju kao da nisu sa ovog svijeta.

Aleberobelo gradić nalazi se u regiji Pulja na jugu Italije i u pitanju je jedna toliko živopisna i slikovita destinacija.

Alberobelo je poznat po drevnom graditeljstvu: kućama od krečnjaka, građenim bez upotrebe maltera, sa krovovima konusnog oblika (tzv. truli).

Ovaj način građenja vodi poreklo još iz praistorijskog doba i stoga je uvršten na spisak svjetske baštine UNESKO.

Prema rezultatima popisa stanovništva 2011. u opštini je živjelo 10.924 stanovnika. Posebno je zanimljivo da odsjednete u nekoj od Trulo kuća, a postoje mnogobrojne agencije koje se bave njihovim iznajmljivanjem.

Priča iza Alberobela, grada Truli kućica, tipično je italijanska: dizajn kuća je osmišljen zbog prevare vlasti koje su stanovnicima nametale poreze.

Lokalni feudski grof Akvaviva preselio je svoje seljačke radnike ovde da očiste šumu i kultiviše zemlju.

Grof je došao na ideju da stvori feudalno naselje koje bi se moglo brzo srušiti i ponovo izgraditi kako bi se izbjeglo plaćanje poreza, prenosi B92.

Dakle, bilo je važno da Alberobelo ne izgleda kao tipično naselje. 1797. godine, kada je Alberobelo konačno dobio status “grada”, ljudi su morali da žive u Truli kućicama, koje bi se po potrebi mogle lako srušiti i kasnije ponovo izgraditi.