Gdje žive svjetski lideri: Predsjedničke palate i rezidencije

Svi znamo gdje živi amerčki predsjednik i kako izgleda Ovalna kancelarija, a ako ste se ikad pitali gdje žive drugi svjetski lideri evo odgovora.

Većina predsjednika velikih država živi u službenim rezidencijama koje plijene luksuzom, opremljene su skupocjenim i neobičnim stvarima, od najpoznatijih i najcijenjenijih umjetničkih djela do heliodroma.

Od carskih palata, preko istorijskih građevina do supermodernih rezidencija, pogledajte gdje žive neki od svjetskih lidera.

Predsjednik Brazila

Svi brazilski predsjednici od 1956. godine žive u Palacio da Alvorada u Braziliji. Radi se o modernoju rezidenciji karakterističnoj po skulpturama brazilskog umjetnika Alfreda Ceschiattija.

brazilska rezidencija

Enterijer je uređen u minimalističkom stilu, a unutra se nalaze privatni apartmani, ogromna dnevna soba i mnoštvo drugih sadržaja.

enterijer Palacio da Alvorada

Predsjednik Francuske

U blizini pariskih Jelijsejskih polja nalazi se Jelisejska palata (Palais de l’Élysée) oficijelna rezidencija predsjednika Francuske još od 1840-ih.

jelisejska palata

Francuski predsjednik François Hollande živi u njoj od 2012. godine.

Očekivano, palata izgrađena 1722. godine odlikuje se raskošnim enterijerom. Predsjednikov kabinet je poznat i pod nazivom Zlatna soba jer obiluje zlatnim dekorima na svim površinama.

kabinet fr preredsjdnika

Japanska carska porodica

Japanski car Akihito i njegova porodica žive u ovom bajkovitom dvorcu koji se nalazi u jednom parku u centru Tokija.

dvorac japanskog cara

Ruski predsjednik

Ruski Kremlj, jedna od najpoznatijih građevina na svijetu, u prevodu znači “tvrđava u gradu” građen je između 14. i 17. vijeka. U Kremlju se nalazi i službena rezidencija ruskih predsjednika.

dom ruskog predsjenika

Putin živi u zgradi Senata.

Premijeri Velike Britanije

Za Britance nema tajne, svi znaju da njihovi premijeri žive na londonskoj adresi Downing Street 10. Trenutno je tamo premijerka Theresa May i njen suprug Philip.

domovi predsjednika

Downing Street enterijer

Predsjednik Turske

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan ima jedan od najvećih domova. On i njegova porodica žive u rezidenciji Ak Saray, poznatoj i kao Bijela palata u Ankari.

Njena izgradnja je koštala 615 miliona dolara i ima 1 100 soba što je čini većom od Bijele kuće, ali i Versajske palate.

ak saray palata

Predsjednik Njemačke

Njemački predsjednici žive u neoklasičnoj palati Bellevue koja se nalazi u centru Berlina. Izgrađena je 1785. godine za brata Fredericka Velikog, potom je postala škola za vrijeme cara Wilhema II, a nacisti su je koristili kao muzej.

bellevue palata

Predsjednik Italije

Palata Quirinal u Rimu jedan je od tri doma italijanskog predsjednika. Čak 20 puta je veća od Bijele kuće, a u njoj je živjelo 30 papa, četiri italijanska kralja i 12 predsjednika.

QUIRINALE

Rakoš ove vile iz 16. vijeka i sa 1200 soba je neupitna.

italijanska predsjednicka palata

Princ Lihtenštajna

Ova mala državica nije baš svjetski lider ali dom njihovog princa je zanimljiv. Smješten na brdu Vaduz nalazi se istoimeni dvorac u kojem živi princ Hans-Adam III od Lihtenštajna. Inače je zatvoren za javnost, osim za Dan nacionalnosti kada gosti dolaze na slavlje u vrtove ovog dvorca.

dvorac vaduz