SF zgrada: Neboder koji visi sa asteroida

Zgrada koja izgleda kao da je izašla iz nekog SF filma bila bi najviša na svijetu i malo šire jer bi doslovno zgrada bila obješena za asteroid koji bi se nalazio 50.000 kilometara iznad Zemlje. Projekt Analemma toranj predstavili su arhitekti iz Clouds Architecture studija u New Yorku.

– Danas se naša aktivnost registruje na globalnom nivou, pa zašto ne bi i u dizajnu razmišljali na nivou planete – pitaju se arhitekti koji su svoj toranj dizajnirali kao zgradu mješovite namjene. Nju bi objesili za asteroid koji bi ulovili u Zemljinu orbitu. Zgradu bi držali veoma čvrsti kablovi, a svemirski neboder gradio bi se iznad Dubaija koji i sada gradi goleme nebodere puno jeftinije nego druge metropole.

toranj asteroid

Prednost ovako visoke zgrade imali bi oni koji bi boravili na samom vrhu jer bi zbog zakrivljenosti planete imali oko 40 minuta više dnevnog svjetla. Jedini način za izlazak iz ove zgrade bio bi padobran ili nekakav leteći automobil koji se kao u Petom elementu može parkirati ispred balkona. Ali, arhitekti su zamislili da se na dnu zgrade nalazi područje za transfer putnika i stanara.

analemma nbeoder

Prema predloženoj skici, ovo bi bilo puno više od zgrade. Analemma bi bio leteći grad čiji bi segmenti, koji se penju do 32 km iznad Zemlje, bili rezervisani za razne namjene. Dijelovi zgrade bi tako bili za stanovanje, proizvodnju hrane, a tu su i poslovne zone. Ova konceptna konstrukcija bi proizvodila energiju preko solarnih panela, ali i vodu koju bi skupljala iz kondenzacije oblaka i skupljanjem kišnice.

neboder

Sve u svemu, projekat koji su zamislili arhitekti iz New Yorka izgleda kao SF kreacija koja bi koštala milijarde i milijarde dolara i vjerojatno je rezervisana za daleku budućnost.

sf neboder

geek.hr