Za 50 miliona dolara prodaju luksuznu Titovu kuću na Petoj aveniji

titova vila u njujorku

Nakon godina dogovaranja i usuglašavanja, Hrvatska, Srbija, Slovenija, Makedonija i BiH žele ubrzati prodaju nekretnina koje su pripadale bivšoj državi i služile za diplomatska predstavništva Jugoslavije u svijetu.

Ovih se dana s agencijom Douglas Elliman intenzivno dogovaraju detalji o prodaji luksuzne kuće na njujorškoj Petoj aveniji koja je pripadala SFRJ, a sada je koriste srpski diplomati iz Misije Srbije pri UN-u. Kuća se prodaje za 50 miliona dolara, a objavljene fotografije prikazuju izuzetan luksuz koji i danas vlada u kući koja je nekad pripadala i Corneliusu Vanderbiltu.

Sigurna soba

Kuća ima dvadesetak soba, dva električna lifta koji su i danas u pogonu te osam kupatila, ograde su ručno napravljene, a na stropovima su freske anđela i oblaka. Jugoslavija je kuću kupila u januaru 1947. godine, a sagrađena je 1904. Prvi je vlasnik bio Robert Livingston Beeckman, guverner Rhode Islanda te po njemu zgrada nosi naziv “Besckmanova kuća”.

Raskoš zgrade podsjeća na Versailles, s bijelim mermernim stubištem i pozlaćenim krovnim prozorom, a sačuvan je i stari šporet iz 1905. godine.

vila tito new york

– Sve je netaknuto i ko to kupi, posjedovaće komadić istorije New Yorka – kaže Tristan Harper u ime agencije koja prodaje kuću na čijem je drugom spratu i prekrasna biblioteka u kojoj sada radi srpski ambasador. Navodno je šest zainteresovanih.

Prodaju se i sav namještaj i slike, a njujorške novine pišu da je to jedna od najboljih privatnih kuća koje se mogu kupiti na prestižnoj Petoj aveniji. U reklami za prodaju navodi se da je u vrijeme Hladnog rata na vrhu zgrade bila soba koju niko nije mogao prisluškivati, a da su bili postavljeni neprobojni prozori prema Petoj aveniji.

vila park avenija

Navodno je zgradu volio i Josip Broz Tito, koji je tu navraćao 60-ih godina, a agencija koja prodaje kuću tvrdi da je “Tito u kući našao privremeno skrovište nakon što je pokušan atentat na njega u Waldorf Astoriji 1963. godine”.

Dvoetažni stan na Park aveniji

U New Yorku se prodaje još jedna nekretnina bivše Jugoslavije, dvoetažni stan na Park aveniji koji je prazan od 1990. – Biće hit na tržištu – poručuje Harper o nekretnini čija je cijena 20 mil. dolara. Jugoslavija je taj stan s pet terasa kupila 1975. godine za samo 75.000 dolara, a ima 216 kvadratnih metara i 14 prostorija, od čega šest spavaćih soba.

Američki trgovac nekretninama Tristan Harper kaže da će novac od prodaje biti podijeljen između država nastalih nakon raspada Jugoslavije. Odluku prema kojoj nekretnine koje su služile u diplomatske svrhe idu u prodaju donijele su države bivše Jugoslavije u maju prošle godine. Tada je odlučeno da će se prodati ambasada i rezidencija u Tokiju, ambasada i rezidencija u Bernu te ambasada u Bonu.

(Jutarnji.hr)