Evo zašto francuski enterijeri uvijek izgledaju tako dobro

francuski stil

Francuska je sinonim za modu i stil a njihov najveći adut je što sve te trendovske stvari kod njih izgledaju tako ležerno.

Isto važi i za dizajn enterijera. Francuski enterijeri su prepoznatljivi, originalni i posebni. Ističu se po tome što umiju tako dobro iskombinovati tradicionalne i moderne elemente. Ali to nije sve, u nastavku vam otkrivamo i druge trikove kojima se Francuzi služe prilikom uređenja.

Uvijek prisutna neutralna paleta boja

Neutralne boje kod Francuza nikad ne izgledaju dosadno. To je zato što ih vješto kombinuju sa upečatljivim bojama i koriste sve neutralne nijanse a ne samo bež i smeđu. Jače boje ublaže, pa recimo umjesto jarko zelene koriste pastelnu zelenu.

francuski enterijeri

Stilski namještaj

Francuska ima bogatu istoriju arhitekture i dizajna. Zato ćete u francuskim domovima uvijek vidjeti bar jedan istorijski element, a često i porodično nasljeđe.

Ali i oni koji nemaju komade namještaja koje su naslijedili od predaka, posjećuju sajmove antikviteta, pijace, ulične prodavače…toga im ne nedostaje.

stilski namjestaj

Kvalitetni materijali i šareni dezeni

Francuzi cijene kvalitetne i dugotrajne materijale poput drveta, kamena, željeza… ali i tkanine su uvijek od skupljih materijala. Osim toga, popularnost šarenih, cvjetnih dezena nikad ne jenjava.

kako francuzi uredjuju prostor

Umjetnost u domu

Pariz je istinski dom umjetnika Evrope a Francuzi to shvataju dosta ozbiljno. Istina, tamo nije problem doći do umjetničkih djela, a oni smatraju da prisustvo umjetnosti oplemenjuje enterijere.

umjetnost u domu

Kombinovanje tekstura

Poznati francuski dizajner enterijera Jacques Grange se pri uređenju prostora vodi idejom “spojiti nešto veoma grubo sa nečim veoma glatkim, mekim”.

francuski stil enterijera

Upečatljivi detalji

Znaju Francuzi biti i minimalisti, ali čak i tada u njihovim se prostorima nalaze detalji i sitnice, uglavnom dekorativne, koje morate primjetiti. Kao što se vidi i na slikama, više je onih enterijera koji obiluju ukrasima, slikama, knjigama…

francuski enterijeri uredjenje