Donosimo vam kako urediti vašu kolibu: Stručnjaci se slažu da su ovo najbolji načini

Kad život malo postane naporan, ideja o šolji kafe uz dobru knjigu u maloj kolibi u planinama ili šumi može izgledati poput raja.

Međutim, nismo svi te sreće da si možemo priuštiti takvu jednu kolibu, ali čak i ako je nemate taj luksuz, izgled i spokojnost kolibe možete uklopiti u gotovo svako mjesto u svojoj kući. Donosimo vam nekoliko savjeta profesionalnih dizajnera kako biste stvorili rustikalni dekor kolibe ili ugodno opustili svoj prostor u istom stilu.

1. Drveni namještaj

Temelj svake sobe je namještaj koji odaberete. I u ovom slučaju želite imati drvo. Ne treba pretjerivati s drvetom – kaže slavni dizajner Bobby Berk za The Spruce. Izvrstan je komad koji kombinuje jednostavan oblik s vanjskom rustikalnom atmosferom. Najbolji je odabir minimalističkog drvenog namještaja koji bi se jednako tako uklopio i u vaš dom.

– Svi znamo da namještaj od cjepanica vrišti gdje god bio – kaže Alecia Stevens – Istorijski gledano, namještaj se izrađuje od onoga što je lokalno dostupno, pa ima smisla da je namještaj od cjepanica bude u vašoj kolibi, ali odučite se za suptilnije i lijepo oblikovane opcije, koje neće zagušiti prostor svojom pojavom. Stevens također preporučuje da upotrijebiti što više antiknih predmeta za samo uređenje, najbolji dojam ostavlja prostor čiji predmeti sami pričaju priču.

Namještaj od jelovine, kao i stari obnovljeni stolovi, škrinje ili klupe su jednako vrijedna zamjena namještaju od cjepanica i također daju lijepi ugođaj. Bitno je da prostor izgleda organski i prirodno.

2. Pažljivo odabrani ukrasi

Kičasti predmeti

Na svijetu ne nedostaje kičastih natpisa “Dobrodošli u našu kolibu”, figurica medvjeda i polica s kanuima. I kičasto ima svoje mjesto kada je u pitanju uređenje kolibe. Sve u svemu s prekomjernom tematskom umjetnošću prije nastane kaos nego ugoda, zato budite pažljivi.

Skromna umjetnost

– Mislim da umjetnost može biti gotovo sve, sve dok je njezin karakter jednostavan i pomalo skroman – kaže Stevens. – Vintage komadi posebno dobro izgledaju u kolibi. Stare slike ulja na platnu razvučene na platnu bez okvira, ulje na ploči, akvareli su posebno lijepi i mekani, možda zbirka crno-bijelih fotografija relevantnih za to mjesto.

Predmeti s temom prirode

Sve što govori o prirodi dobro se poklapa s uređenjem koliba. Dekoriranje kolibe je definitivno u stvaranju tog super ugodnog osjećaja i unošenju puno prirodnih materijala. Neka komadi budu prilagođeni i imaju čiste linije kako bi podigli izgled iz vaše tipične kolibe. Preporučeno je držati se palete nijansi bijele, smeđe, plave i zelene inspirirane prirodom.

Miješanje stilova dekora

Slobodno dodajte nekoliko velikih fotografija koje mogu biti i pomalo ekscentrične ili negdje uklopite pozlaćeni okvir s uljanom slikom, samo se potrudite da sve izgleda prirodno koliko god je to moguće.

3. Unesite i prirodne materijale u kuhinju

Bilo da uređujete pravu kolibu ili od svog doma pravite oazu, kuhinja je ključna. Uistinu je srce svakog doma.

Za ovo također koristite prirodne materijale – stari stol, stare drvene zdjele za kruh naslagane na pult, košare na vrhu ormarića, gomile vintage platnenih ručnika, čelični stalak za lonce ili bakrene posude, kaže Stevens.

4. Usredotočite se na udobnost

Kolibe su uglavnom mjesta za opuštanje, otklanjaju stres svakodnevnog života i pružaju uživanje u malo tišine i samoće.

Dodajte obilje rasvjete (ali ne i ugradbene)

Osvijetlite sobu lampama što je više moguće – bijelim ili svijetlim nijansama. Svaka stolica ili sjedalo treba imati pristup svjetlu za čitanje. Ne preporučuje se ugradbena rasvjeta za kolibe jer izgleda neprirodno u takvom okruženju.

Udobni i prikladni predmeti

Opremite svoje dnevne prostore imajući na umu stvarni život i predviđajući način na koji će se prostor koristiti. Ovčje kože možete koristiti na sofama od platna i na nekim stolicama. Iznimno su udobne i sjajno izgledaju u kolibi. Postavite i veliku pletenu košaru u koju možete ubaciti i pokrivače i jastuke.

Miješanje materijala može stvoriti opušten, ali intrigantan izgled koji će vam pružiti dekor kolibe za kojim žudite, uz osobni zaokret. – Spojite prirodne elemente koji imaju starinski izgled (poput kamena i kože) s umjetnim krznom i krupnim pletenim jastucima, kaže Berk.

Usredotočite se na funkcionalnost

Svakako se usredotočite na funkcionalnost svojih rustikalnih značajki. -Kamini bi trebali imati sve alate potrebne za jednostavnu upotrebu – način slaganja drva, nošenja s vanjske strane u košari ili platnenom nosaču drva- kaže Stevens. I ne zaboravite na podove, oni dodaju još jedan sloj vašem dizajnu. Stevens predlaže kombiniranje starih prostirki po prostoru.

5. Istaknite i vanjski prostor

Dekor kolibe popularan je jer izaziva osjećaj boravka u prirodi. Stoga ima smisla da se rustikalni dekor kolibe proteže i na vanjski dio. -Vanjski boravak slijedi istu ideju kao i unutra – kaže Stevens. – Koristite vintage namještaj za sjedenje ako je to moguće. Koristite tikovinu starih ležaljki, sklopivih stolica i stolova. Prekrasna stara siva boja će izgledati kao da je već godinama u obitelji.

(Jutarnji.hr)