Dječje selo u Brazilu dobilo RIBA nagradu za najbolju građevinu na svijetu

Na rubu kišne šume na sjeveru Brazila, nedavno izgrađeni školski kompleks brazilskih arhitektonskih kompanija Aleph Zero i Rosenbaum ove godine nagrađen je prestižnom RIBA nagradom za najbolju građevinu na svijetu.

Dječje selo, savremeni projekat nije pohvaljen samo zbog svog lijepog i dizajna niskog uticaja na okolinu, već i zbog svog socijalnog značaja kao smještaja za 540 djece uzrasta od 13 do 18 godina u školi Canuanã.

Dječje selo od oko 25.000 kvadratnih metara je jedna od 40 škola pod pokroviteljstvom Bradesco Fondacije koja pruža obrazovanje deci u ruralnim zajednicama širom Brazila. Arhitekti su zajedno sa djecom dizajnirali školu. Ključ za dizajn bio je stvaranje intimnog okruženja koje pruža osjećaj “kuće daleko od kuće”. Umjesto spavaćih soba za 40 učenika, pansion nudi sobe za šestoro djece, kao i mješavinu privatnih i javnih prostora koje služe za učenje, igranje i opuštanje. Škola se sastoji od dva identična kompleksa – jednog za djevojčice i jednog za dječake.

Zgrada je pohvaljena zbog spajanja savremene estetike sa tradicionalnim tehnikama i lokalnim resursima. Arhitekti su našli način da ublaže ljetne temperature, na primjer, velika krovna nadstrešnica izrađena od unakrsnih lameliranih drvenih greda i stubova omogućava strujanje povjetarca i pruža hlad.

Pored toga što je izvanredan rad arhitekture, Dječje selo oslikava velikodušnost filantropske misije Bradesko fondacije da pruži neophodne pogodnosti onima koji inače imaju ograničen pristup školama. Aleph Zero i Rosenbaum postigli su skromni herojizam, koristeći sofisticirani pristup detaljima i konstrukcijama, koji oponašaju činjenicu da su korisnici zgrade pretežno tinejdžeri, starosti 13-18 godina, na udaljenom području u Brazilu. Inventivno korištenje tradicionalnih tehnika i materijala u arhitekturi gradi zajednicu i dokazuje da je prostor važan u obrazovanju.