Trik kojim ćete vizuelno “povećati” i rasteretiti prostor

sjajn-trik-u-uredjenju-s-bojom

Boja je najmoćnije oružje u kreiranju vizuelnih trikova u uređenju enterijera. Ipak, s bojom treba oprezno, jer upotreba pogrešno izabranih nijansi može napraviti kontraefekat od onoga koji smo zamislili u glavi kada uređujemo prostor.

uredjenje bojom

Kada profesionalci rade dizajn enterijera, oni se vješto služe bojom zidova, namještaja i ukrasa kako bi postigli neki efekat: prozračniji i ugodniji prostor, da bi stvorili moderan, pa čak i luksuzan utisak koji može ostaviti kvalitetna boja na pažljivo izabranoj podlozi.

boja-u-uredjenju

Jedan od spomenutih trikova koji dizajneri koriste u uređenju prostora jeste vizuelno “rasterećenje” prostora.  To se postiže na način da se boja namještaja uskladi sa bojom zida na koji je određeni komad naslonjen. Tako se ovi elementi naizgled stopaju i izbjegava se efekat pretrpanosti prostora.

kako-bojom-rasteretiti-prostor

Naravno, ovaj trik bi mogao upaliti ako se pažljivo izabere boja koja odgovara prostoru. Na primjer, čisto sumnjamo da će biti uspješan ako u maloj spavaćoj sobi, bez puno prirodne svjetlosti, uklopite smeđi ormar uz smeđi zid. U ovakvom slučaju bi trebalo birati svjetlije, nježne boje.

kako-izabrati-boju-u-uredjenju

uredjenje-prostora-bojomkako-bojom-povecati-prostorboja-namjestaja-i-zidova