Davor Mateković predstavio novi projekat: Kuća u obliku galeba na Jadranu

Autor spektakularne i, kako mnogi kažu, najljepše kuće u Hrvatskoj, vile Issa Megaron na Visu, arhitekta Davor Mateković, predstavio je novi projekt – kuća Galeb (The Seagull) u dubrovačkoj opštini.

The Seagull stoji na samoj obali, s pogledom na Pelješac i Pelješki kanal. Okruženje, kojeg čini padina obrasla niskim rastinjem, ima jedan specifičan element – praistorijske tumuluse, nadgrobne humke sagrađene od hrpe kamena i zemlje.

– Takva lokacija ponovno je iziskivala individualni pristup projektovanju. Iako ga prepoznajemo kao tipičan Mediteran, realiziramo ga u lokalnom karakteru i u duhu prvih impresija s lokacije. Ta impresija su bili galebovi koji sleću na kamene tumuluse i odmaraju se. Tad sam prepoznao taj prostor kao mesto gde se oduvek odvija igra čoveka i prirode – kazao je Davor Mateković za Jutarnji list.

S obzirom na zakonska ograničenja, objekat se formira kao prizemna kuća s ukopanim podrumom što korespondira s tom idejom i impresijom – podrum je tumulus, a sprat je galeb, krilata bijela forma.

Studio Proarh je pažnju posvetio prostoru, a ne enterijeru kao dekorisanju. Sobe u kući Galeb su funkcionalne, minimalnih dimenzija, ali s nevjerovatnim, neometanim pogledom prema Pelješcu dok je podrum monolitnom konstrukcijom formiran kao open space unutar svoda tumulusa i podsjeća na pranaseobine.

Vjerujemo da će i ovaj projekat izazvati puno pažnje.