Danica Tomić prva na svjetskom konkursu arhitekture za kuću budućnosti

Danica Tomić (27), arhitekta iz Vranja osvojila je prvo mjesto na svjetskom konkursu koji je organizovan u Americi.

Tema je bila “Modularna kuća budućnosti”. Danica je diplomirala arhitekturu na Građevinsko-arhitektonskom fakultetu u Nišu, a u izjavi za Kurir kazala da je konkurs vidjela sasvim slučajno.

“Ovo je moj diplomski master rad. Što se konkursa tiče, videla sam raspis slučajno kada je rad već bio gotov i prijavila sam se jer se tražilo baš ono što sam već uradila. I sama sam iznenađena rezultatima, jer nisam razmišljala o ishodu. Ovo shvatam kao jednu veliku podršku i svojstven vjetar u leđa, naročito u idejnom ideološkom smislu”, kaže Danica.

Danica je osvojila prvo mjesto, a prvonagrađeni rad je “TI-HO Modular House”. Drugo mjesto je pripalo učesnicima konkursa iz Rima I njihovom radu  “Present For the Future” (Maria Sofia Guarente, Antonio Filippo Tandoi i Ivan Zito). Učesnici iz Južne Koreje, Rong Han i Huijing Li sa radom “Vektor” osvojili su treće mjesto, a njihove projekte pogledajte na ovom linku.

Danica pojašnjava da se tema njenog rada bazira na ispitivanju stanovanja kroz modularnost osnovnih jedinica arhitektonskog prostora.

“Bez konkretno određene lokacije, cilj ovog zadatka je kreiranje ekološki odgovorne montažne modularne kuće kroz tumačenje odnosa oblika u prostoru i ispitivanje mogućnosti topografije terena sa naglašenom vertikalom kao jednim od aktuelnih izazova savremene arhitektonske prakse”.