Članice Inner Wheel Club-a Banjaluka uručile donaciju Udruženju „Moja luka“

Članice Inner Wheel Club-a Banjaluka danas su uručile donaciju u iznosu od 1.000KM Udruženju „Moja luka“ iz Banjaluke.

Novac za donaciju prikupljen je na tomboli koju su organizovale članice IWC Banjaluka u okviru Humanitarnog Rotary bala koji je održan 21. maja u restoranu Integra.

Kako su navele članice Inner Wheel kluba Banjaluka, cilj organizovanja ove tombole je pomoć Udruženju roditelja, djece i omladine sa posebnim potrebama i lica sa invaliditetom „Moja luka“.

„Zahvaljujući ljudima dobre volje i velikog srca koji su učešćem u humanitarnoj tomboli koju je organizovao naš klub danas smo u prilici pomoći onima kojima je pomoć zaista potrebna“, kazala je Sanja Mataruga, predsjednica IWC Banjaluka.

Mataruga je navela da je želja članica IWC Banjaluka pomoći ovom Udruženju da se održi i razvije kao centar u okviru kog bi lica sa invaliditetom mogla ostvariti različite potrebe kao što su: dnevno i višednevno zbrinjavanje, radna okupacija, zapošljavanje i stanovanje uz podršku…

Gordana Adamović-Đorđević, roditelj djeteta sa višestrukim onesposobljenjima, diplomirani ekonomista i jedan od osnivača, kao i izvršna direktorica Udruženja „Moja luka“ zahvalila se članicama Inner Wheel kluba Banjaluka koje su, kako je navela ona, podržale njihov rad.

„Ova donacija će omogućiti nesmetan rad Udruženja ‘Moja luka’ u narednih nekoliko mjeseci. U ime naših porodica i naše djece od srca veliko hvala“, kazala je Adamović-Đorđević.

Ovo Udruženje je neprofitna organizacija koja zvanično djeluje na teritoriji grada Banjaluka od jula 2010. godine i čiji rad je baziran na volonterizmu pojedinih članova.

„Naš najveći problem je nedostatak finansijskih sredstava kako bismo bili u mogućnosti poboljšati postojeće i dalje razvijati adekvatne socijalne usluge u zajednici za osobe sa najtežim onesposobljenjima“, istakla je Adamović-Đorđević.

Udruženje od aprila 2012. godine organizuje dnevno zbrinjavanje za djecu iznad 15 godina starosti. Prostorije u kojima su smješteni dobili su na korištenje od grada Banjaluka pod posebnim uslovima. Iako je održavan godinama i prilagođen korisnicima, prostor bi trebalo renovirati.

„Zajedno sa predstavnicima još tri dnevna centra koji u Banjaluci zbrinjavaju djecu i mlade sa različitim onesposobljenjima, prije godinu ipo dana prisustvovali smo sastanku sa predstavnicima nadležnih institucija, upoznali ih sa situacijom u kojoj se nalaze naši dnevni centri i dobili obećanja da će se za naše korisnike iznaći adekvatno rješenje. Međutim za sad nemamo informacije da su za naš dogovor pokrenute bilo kakve aktivnosti. Inače, kada je u pitanju populacija osoba sa invaliditetom podrška institucija je oskudna i uglavnom se svodi na finansiranje projektnih aktivnosti i to minimalnim sredstvima“, navode iz Udruženja.

(A.M.)