‘BRACKEN HOUSE’ od Novak Hiles Architects

Novak Hiles Architects je završio proširenje i  renoviranje ‘Bracken House’,  rezidencije koja se nalazi u   kvartu južnog Londona. Izgrađena neposredno prije Prvog svjetskog rata, kuća je obdarena karakterističnim fasadama inspirisanim pokretom umjetnosti i zanata i danas se nalazi u zaštićenom području. Prateći zahtjev klijenta, praksa je željela da ponovo zamisli nekretninu unošenjem suvremenog pristupa sa suptilnim nagoveštajem njegovih početaka umjetnosti i zanata.

 

designboom

designboom

designboom

designboom

designboom

Studio se fokusirao na radove u prizemlju, sa namjerom da ponude poboljšani aranžman za porodični život. Shodno tome, postojeći mračni i neugodni kuhinjski prostor je uklonjen. Umjesto njega, studio je dizajnirao novo proširenje i uveo raspored otvorenih planova, koji je odmah stvorio transformativni efekat.

Novoplanirana unutrašnjost ‘Bracken House’ lagano, ali namjerno tetura i nadima se kako bi pružila osjećaj funkcionalnog zoniranja bez pretjeranog nametanja, pružajući na taj način određeni stepen organizacije i strukture za svakodnevni život uz održavanje otvorene i svijetle atmosfere.

Zastakljena  vrata koja vode iz hodnika usklađuju se s poboljšanim rasporedom kuhinje i kulminiraju u prozoru sa slikom na stražnjoj strani, koji pruža pogled na vrt sa ulaznih vrata. Ovo pruža kohezivni osjećaj u prizemlju i vidljivost na otvorenom u cijelom prostoru.

Zadnji vrt ima raspored na dva nivoa koji proširuje pristup postupnog plana u vanjski prostor, naglašavajući jedinstven dizajn. Ovdje se slave tekstura i uzorak, a popločavanje ciglama i mekana sadnja pružaju mirnu urbanu oazu.

Studio je dizajnirao  spoljašnje pločice po mjeri posebno za ovaj projekat, uključujući kontekstualne reference umjetnosti i zanata, kao što su listovi paprati, u ponavljajuću modernu geometriju koja pruža reljef i teksturu u suprotnosti sa oštrinom cinka. Pločice i odgovarajući kalupi za livenje su ručno rađeni u Velikoj Britaniji, služeći kao proslava zanatskog umjeća i izrade u malim razmjerama.

Zemljane nijanse keramičkih pločica i cinka rade u skladu sa svijetlim unutrašnjim tonovima kako bi pružile oživljavajuću i toplu paletu materijala. Konačno, bijelo obojene i izložene stropne grede pomažu u filtriranju prirodne svjetlosti iz izdašnog krovnog prozora iznad.