Bojenje poda: Izrazite svoje ideje pomoću boje

Za neke ljude, ideja bojenja poda se čini isuviše komplikovanom, stručnom i teškom, koju bi radije ostavili profesionalcima. Dok za druge, one koji vole sami raditi praktične stvari u domu, ta ideja predstavlja pravu avanturu.

Ako ste se našli u ovome, imajte na umu da postupak bojenja traje izvjesno vrijeme, zahtijeva strpljenje i pedantan rad. Međutim, isplativo je, bojenje podova može vas koštati manje od mijenjanja drvenih podova.

Donosimo vam savjete koji će vam pomoći da stare drvene podove pretvorite u podove po vašoj želji.

Izbor boje i prostorije

Odaberite boju na isti način na koji biste odabrali tepih za vašu prostoriju. Ukoliko želite obojiti podove u kuhinji, uskladite boju podova s kuhinjskim elementima. Bež je klasičan izbor, ali možete uzeti u obzir i druge opcije, zavisno od sobe. Za igraonice ili dječje sobe možete koristiti pastelne ili čak jarke boje. Za trijemove i svijetloplavu sa blagim tirkiznim nijansama, koje dodaju osvježavajuću notu.

Kada odlučite da obojite podove, predlažemo da ne bojite sve podove u kući u istoj boji. Još jedna popularna ideja je da se koristi više od jedne boje i stvaraju obrasci poput pruga. U većini stanova parket se ugrađuje na podove, što je mnogima dosadno. Ali, parket uvijek možete oslikati ili obojiti i lako kreirati bilo kakvu šemu boja.

Tradicionalni izbor boje za podove je bila alkidna boja, zbog svog visokoizdržljivog finiša, ali odnedavno alkidne boje su zabranjene za unutrašnju upotrebu zbog visoke količine otrovnih tvari. Za pravilan izbor boje posavjetujte se s trgovcima u specijalizovanim trgovinama boja i lakova.

Pripremite površinu za bojenje poda

Prije početka bojenje poda, pripremite površinu. Brusnim papirom ili mašinom neophodno je započeti s brušenjem. Nakon brušenja vaš pod će biti pomalo grube teksture.

Poslije brušenja slijedi detaljno čišćenje. Očistite prašinu, obrišite pod čistom vodom i deterdžentom ili specijalnim sredstvima za čišćenje podova. Ostavite pod da se dobro osuši.

Osnovni premaz

Prvi sloj koji se nanosi na pod je temeljni premaz, koji je najčešće na bazi ulja, koji će zaštititi tretiranu površinu. Ukoliko je vaš izbor premaz na bazi ulja, neophodno je da se pod suši minimum dva dana nakon nanošenja.

Nakon šmirgle, brisanja i osnovnog premaza slijedi još jedno brušenje. Ovo brušenje se radi finijim brusnim papirom, koji će stvoriti glatku površinu vašeg poda. Ponovite postupak čišćenja, usisajte pod i obrišite mokrom krpom. Izbjegavajte pamučne tkanine, jer mogu ostaviti vlakna na vašem podu.

Bojenje podova

Ukoliko pod bojite u jednoj boji, krenite valjkom ili četkom s nanošenjem boje. Ako želite zanimljive uzorke na podu, koristite slikarske trake, pomoću kojih ćete stvoriti željene oblike. Uvijek stavljajte tanak sloj boje. Bez obzira na to koji alat koristite i u kojim bojama bojite pod, dobro razmislite o tome gdje ćete početi, a gdje završiti, kako ne biste sebe zatvorili u nekom uglu iz kojeg ne možete nastaviti s bojenjem.

Osnovni procesi bojenja podova su osnovni premaz, boja i završni premaz. Svaki sloj treba da bude tanak i treba temeljno da se osuši prije nanošenja sljedećeg sloja. Nakon prvog sloja, pričekajte najmanje 24 sata prije sljedećeg sloja. Uvijek pod obrišite krpom prije nanošenja drugog sloja, kako biste uklonili prašinu i prljavštinu.

Poliuretanski premaz se najčešće koristi kao završni sloj na podu. Kako bi vam pod dugo trajao, nanesite dva sloja čistog premaza. Možete odabrati između raznih vrsta premaza sa sjajem, visokim sjajem ili mat finišom.

Ako je posao dobro urađen

Na vašem podu se nalazi minimum šest slojeva boje i premaza. Možete hodati po njemu i staviti namještaj poslije 72 sata, ali izbjegavajte prevlačenje namještaja na novi oslikani pod u naredne dvije sedmice. Dozvolite podovima da se potpuno osuše.

Ako vam vaši oslikani podovi dosade i odlučite da vratite svoje tradicionalne drvene podove, uvijek možete početi ispočetka.

Camberwell-Residence-Doherty-Design-Studio-Est-Magazine5

6a00d8358081ff69e2019b0149d02d970d-800wi