Feng Shui u službi zaštite doma

Ljetni mjeseci su vrijeme kada se statistički dešava najveći broj provala, najčešće dok smo na odmoru. Malo je traumatičnih događaja u životu kao što je taj, zbog kojeg se osjećamo nesigurno, povrijeđeno, bijesno i tužno. Zato je dobra svaka mjera koja će nam pomoći u zaštiti našeg doma.

Pored uobičajenih mjera, poklonici Feng Shuija, drevne kineske umjetnosti pozicioniranja, vjeruju da upotreba Feng Shui principa može pomoći u povećanju sigurnosti naših domova.

Kada je riječ o zaštiti porodice i dragocjenosti, prevencija je ključna. Jednostavni, proaktivni koraci, kao što su rutinsko zaključavanje vrata i prozora, obezbjeđivanje garaže i svjetla ispred kuće može pomoći u sprečavanju provala. Provale se ne dešavaju slučajno. Lopovi biraju najlakše mete, te što im više otežate ulazak u kuću, manji su izgledi da će i pokušati ući. Protivprovalni alarm je dodatna linija odbrane, kao i dobri komšijski odnosi, jer će komšije najprije uočiti potencijalnog provalnika.


KAKO NAS FENG SHUI MOŽE ZAŠTITITI OD NEŽELJENIH ULJEZA?

Iako se Feng Shui koristi za stvaranje atmosfere dobrodošlice i povećanje protoka pozitivne energije u domu, kuća koja izgleda previše primamljivo i otvoreno može privući provalnike. Zato je važno napraviti ravnotežu između dobrodošlice i ranjivosti.

Počnite od ulaza i prođite po kući analizirajući je u smislu određivanja elemenata dobrodošlice i ranjivih elemenata. Zapišite šta biste promijenili u cilju zaštite svog prostora od radoznalih očiju. Koliko možete vidjeti iz enterijera doma? Da li vaša ulazna vrata imaju prozorčić kroz koji se može vidjeti unutra? Možete li proviriti i vidjeti vrijednosti unutra? Da li na prozorima imate roletne ili vaše zavjese imaju rupe? Da li se kroz balkonska vrata može vidjeti unutrašnjost kuće? Da li bi lijepljenje providne folije bilo jednostavno rješenje?

VAŽNOST ULAZNIH VRATA

Ulazna vrata se smatraju važnim u Feng Shuiju jer pozitivna energija ulazi u dom kroz njih. Što su snažnija, zdravija i više izbalansirana ulazna vrata, boljeg i snažnijeg kvaliteta će biti energija za ukućane. Ulazna vrata bi zato trebalo da budu dobro zbrinuta zbog neometanog protoka energije. Za kristale poput turmalina, opsidijana i hematita se vjeruje da imaju zaštitničke kvalitete i mogu biti smješteni i unutra i spolja, eventualno u saksijama s cvijećem.

Razni predmeti i simboli se smatraju zaštitničkim u Feng Shuiju i mogu se postaviti na strateške pozicije oko kuće. Jedan od njih je bagua ogledalo. Ovo je okruglo ogledalo u šestougaonom okviru, koje je obično smješteno iznad glavnog ulaza okrenuto ka vani, dočekujući harmoniju u dom i blokirajući negativnu energiju. Za kvalitetno, visoko metalno vazdušno zvono se takođe vjeruje da osigurava snagu i zaštitu i može biti postavljeno iza kuće.

SIMBOLI ZAŠTITE

Statue i slike životinja se, takođe, mogu koristiti u vidu zaštite i mira. Za kornjaču se posebno vjeruje da obezbjeđuje zaštitu kada se postavi u dvorište iza kuće. Simboli slijepog miša, figurice ili slike se mogu koristiti da se spriječi negativna energija, dok se zmajevi ispred ulaza koriste da se podigne zaštitnička energija doma i porodice.Smješteni ispred kuće okrenuti ka ulazu, za lavove, sove, tigrove, nosoroge i slonove vjeruje se da takođe mogu obezbijediti zaštitu od nasilja i provala.

Takozvani Fu psi, koji su kombinacija lava i zmaja, još su jedan zaštitnički simbol. Oni dolaze u paru i mogu biti postavljeni u blizini ulaznih vrata i kapije. Mužjak treba da bude sa lijeve, a ženka sa desne strane kada gledate iznutra.

Naravno, Feng Shui nije neki magični lijek koji će sam od sebe spriječiti provalnika da uđe u kuću. To je način da okružite sebe pozitivnom energijom i samim tim smanjite vjerovatnoću da će se desiti nešto loše. Korištenje principa Feng Shuija ne znači da vam se loše stvari nikad neće desiti, nego da njihove posljedice mogu biti umanjene.

Na kraju, uvijek se radi o tome kako ćemo prevazići negativne događaje. Želja za zaštitom ne dolazi od straha, jer život u strahu samo pogoršava situaciju s obzirom na to da strah privlači negativnu energiju. Umjesto toga, treba doći iz pozitivnog razumijevanja da nas okružuje širok spektar energije i da je neke bolje ostaviti izvan našeg energetskog polja.