Ruke koje pridržavaju Veneciju šalju snažnu poruku

Globalno zagrijavanje je tempirana bomba čije vrijeme do eksplozije polako otkucava i koju bi trebalo deaktivirati prije nego što eksplodira. Radeći na podizanju svijesti ljudi o ovom važnom pitanju, italijanski umjetnik Lorenco Kuin napravio je monumentalnu skulpturu za ovogodišnje Venecijansko bijenale.

Kuin je poznat po skulpturama čiji delovi predstavljaju dijelove ljudskog tela, što ni ovoga puta nije izostavio. Skulptura nazvana “Podrška” (Support) predstavlja dve ogromne ljudske ruke koje, ispružene iz vode kanala, pridržavaju zid hotela “Ca’ Sagredo”.

ruke_skulptura_Anthony_Quinn6

Taj snažan vizuelni prikaz ukazuje ljudima na to da bi trebalo da reaguju i spriječe posljedice globalnog zagrijavanja prije nego što postane previše kasno.

“Venecija je plutajući umjetnički grad koji vijekovima inspiriše različite klulture. Da bi se to nastavilo i dalje, potrebna je podrška naše i budućih generacija, zato što je klimatske promjene i protok vremena ugrožavaju.”

ruke_skulptura_Anthony_Quinn7

Prikazujući kreativnu i destruktivnu stranu ljudske prirode, Kuin govori o njihovoj moći da promijene stvari i preoblikuju svijet. Podrška se ogleda u nadi da će zgrada koju ruke pridržavaju ostati iznad vode, kao i o strahu koji naglašava krhkost situacije.

“U držanju rukama ima mnogo moći – moći da se voli, da se mrzi, da se stvara, da se razara”, zaključuje italijanski umjetnik.

ruke Anthony_Quinn ruke_skulptura_Anthony_Quinn3 ruka

(b92.net)