Boja žalfije je idealna za dekoraciju enterijera

Zelena žalfija je trenutno svuda oko nas. Od kuhinja do dnevnih soba, pa čak i kupatila, ova mirna boja djeluje fantastično u svakoj prostoriji kuće. U pitanju je boja koja asocira na mir, čistotu i svježinu – sve ono što je trenutno potrebno našim domovima. No, da li je, i koliko, žalfija-zelena boja laka za dekorisanje doma?

Svi znamo da je boja posebno moćno sredstvo u stvaranju umirujućeg okruženja, a zelena žalfija je nedavno postala obavezna nijansa za sve one koji traže spokoj i stabilnost u svom neposrednom okruženju. Ova divna nijansa ima tako jake veze sa zelenilom i prirodom koja okružuje naš dom, tako da zaista pomaže da se spoljašnjost unese u svaki enterijer.

 

Svestranost zelene žalfije čini je lakim izborom boja za dnevne prostore, spavaće sobe, kuhinje i kupatila. Ali, zapamtite: način na koji je boja uparena sa drugim bojama, teksturama i završnim obradama će bitno uticati na raspoloženje koje želite da kreirate u svom domu. Ona daje sofisticiranu notu onda kada se kombinuje sa bjelim i zlatnim završnim obradama, dok je u kombinaciji sa tamnijim akcentima odlična za stvaranje udobnih i nešto praktičnijih zona.

 

Stručnjaci savjetuju da se uvijek radije odlučite za umirujuću monohromatsku šemu boja, odnosno da počnete sa svjetlim do srednjim tonovima žalfija zelene, a zatim nastavite sa nešto tamnijim akcentima u istoj boji. Slobodno ubacite i malo krem i bijele kako biste postili balans, ili se držite boja koje imaju blage sivo-zelene nijanse kako bi prostor djelovao kohezivno.

 

Dobar savjet je i da uravnotežite hladnu žalfiju sa toplim akcentima poput ružičastog zlata i mesinga, mada ne bi bilo loše malo riskirati i dodati dubinu zelenom prostoru korišćenjem nežno ljubičaste, jarko ružičaste boje ili ugljen sive. Kad god imate prilike za to – naglasite svoju žalfija zelenu nijansu prirodnim materijalima. Drvo i prirodni kamen su savršeni partneri koji ovoj hladnoj nijansi mogu donijeti puno topline i osećaja udobnosti.

Za kraj vam otkrivamo pobedničke kombinacije sa žalfija zelenom: zlatna, bela, tamno plava, svetlo siva, senf žuta, boja lavande i nezaobilazna crna. Pronađite svoj idealan spoj i ukrasite dom ovom predivnom nijansom !