Biljke za spavaću sobu koje ‘liječe’ nesanicu

Osim što su iznimno dekorativne, kućne biljke mogu unaprijediti vaš život i zdravlje. Neke biljke su poznate zbog njihovih umirujućih i detoksikacijskih učinka na tijelo, a mogu i uspavati pojedinca. Ovih pet biljaka trebali biste staviti u svoju spavaću sobu ako imate probleme s nesanicom.

1. Areka palma

Ova biljka pročišćava zrak, uklanja toksine i ugljični dioksid. Uz to ovlažuje zrak, zbog čega je posebno poželjna u zimskim mjesecima kada nam se zbog grijanja suši grlo, nosnice i drugi dijelovi tijela, i zbog čega teško padamo u san.

2. Aloe Vera

Ljekovitost ove biljke dobro je poznato mnogima, a od nje se izrađuju i najrazličitiji preparati za njegu kože. Aloe Vera je netipična biljka koja tokom noći izlučuje kisik, pa ju je dobro držati u spavaćoj sobi. Uz to ima pozitivne učinke na imunitet pojedinaca.

3. Fikus Benjamin

Ovo je broj 1 u svijetu biljaka koji pročišćuju zrak. Fikus Benjamin uklanja čak 70 posto benzena, amonijaka i toluena te drugih nečistoća iz zraka koje izlučuju sintetičke materijale loše kvalitete iz kućnog namještaja. Ovaj fikus unaprijediće san osoba koje obitavaju u sobi u kojoj se nalazi, ali će i ukrasiti cijeli prostor.4. Svekrvin jezik

Biljka je dobra za dišni sistem i imunitet tijela. Smanjuje glavobolje i snižava krvni tlak, a poput aloe vere neutralizuje količinu ugljičnog dioksida u prostoriji tokom noći. Zasigurno ćete se puno bolje odmoriti s ovom biljkom u blizini spavaće sobe.

5. Nefrolepis

Ova kućna paprat je bogata esencijalnim uljima, flavonidima i drugim korisnim tvarima koji umirujuće djeluju na živčani sistem. Nefrolepis vam pomaže nositi se s posljedicama stresa, a kao rezultat toga osigurava vam lakše tonjenje u san.

Izvor – zadovoljna.hr