“Zdrave” namirnice koje su zapravo štetne

Sa svih strana reklamira se i propagira zdrava ishrana, što je zaista dobro. Ipak, često pojedine namirnice koje smatramo zdravim, baš zbog tih reklama, to nisu.

Dijelimo s vama informaciju o tome kojih su osam namirnica u pitanju, ali i koji su zaista zdravi izbori u odabiru hrane.

 
1. Energetske pločice
 
Ovaj tip užine se najčešće prodaje u teretanama i centrima za vežbanje, međutim, sastojci su takvi da često ima veoma mnogo šećera s prikrivenim imenom. Radije za užinu pojedite jabuku ili šargarepu.
 
2. Voćni jogurt sa 0% ili 1% masti
 
Ovi jogurti su mamci za sve koji žele da smršaju, međutim, oni su prepuni šećera. Dobri su za osobe s visokim holesterolom, ali su daleko od najzdravijih namirnica. Radije birajte grčki tip jogurta.
 
3. Smrznuti jogurt
 
Smrznuti jogurt je zaista slasna poslastica – ali je i dalje to, poslastica. Iako sadrži jogurt, nema ništa manje kalorija nego bilo koji sladoled.
 
4. Smuti
 
Voće je veoma zdravo, to svi znamo, međutim, kada pomiješate nekoliko vrsta voća u kojima ima voćnog šećera, možete prekoračiti preporučenu dnevnu dozu i unijeti mnogo više šećera nego što je zdravo.
 
5. Musli
 
Gotovi musli, naročito kada se od njih napravi granola, imaju mnogo šećera i masti i iako su ukusna namirnica koja deluje kao da je potpuno zdrava, nije baš tako. Zapravo, nemojte misliti da će kilogrami otići ukoliko ujutru jedete neke od kupovnih slatkih muslija.
 
6. Smrznuta zdrava hrana
 
Svi koji su često u žurbi kupuju hranu koju mogu ugrijati na brzinu u mikrotalasnoj pećnici. Da bi imali privid da se hrane zdravo kupuju one koji na sebi imaju naljepnicu “niskokalorično”. Međutim, tu je zamka! Oni u sebi imaju mnogo aditiva, što priznaćete, nije baš sjajno rješenje.
 
7. Sušeno voće
 
Ne sve, na sreću! Kajsija, šljiva, grožđe, urme i smokve su voće kojima se ne dodaje šećer pri sušenju. Mango i borovnice, s druge strane, ne bi trebalo da jedete u velikim količinama.
 
8. Veganski desert
 
Ova vrsta deserta ne sadrži u sebi životnjske proizvode, ali zato sadrži masti i ugljene hidrate. Takođe, često se u veganskim desertima nalazi kokosov šećer, koji je zdraviji od redovnog, ali ima isti efekat na krvni pritisak.
 
Šta bi trebalo jesti: svježe voće i povrće, kuvana jela i ukoliko baš kupite kupovno jelo, neka ono ima do pet sastojaka. Vodite računa, ipak je zdravlje u pitanju.
 
Izvor: mogujatosama.rs