Bašta Crossrail željeznice otvorena za javnost

Nova Londonska “Crossrail” željeznica je napravila novu prekretnicu ovoga mjeseca i otvorila vrt na otvorenom, na krovu u Canary Wharfu…

Otvaranje 118km duge “Crossrail” željeznice od istočnog do zapadnog Londona je prvi dio projekta koji bi trebao biti sasvim završen do 2018. godine.

Prostire se na više od 300m duž sjevernog doka. Dizajnirale su je arhitekti iz Londona, iz Foster + Partners firme. Na četiri različite razine se nalaze kafići, restorani, trgovine, kao i javni vrtovi. Tu se nalaze i mjesta za sjedenje i paviljoni, svi djelomično pokriveni rešetkastim drvenim krovom, koji se obavija oko zgrade kao zaštitna školjka.

Do savremenih vrtova može se doći sa prizemlja preko dva povezana mosta. Krov se na sredini otvara kako bi propustio prirodnu svjetlost, kao i kišu za prirodno navodnjavanje, a otvara se i sa strane, na oba kraja, kako bi se moglo gledati na vodu i ulice kojima je ova zgrada okružena. Grede od omorike su lako održive i opskrbljuju prostor prirodnim tonom i toplinom, kao kontrast na staklene i čelične zgrade Canary Wharfa.

Lord Foster, iz Foster + Partners je izjavio: “, Crossrail ‘je važna investicija u infrastrukturu koja će se koristiti ne samo za kratko vrijeme, već i za buduće generacije. Socijalni magneti kao što su trgovine, barovi, restorani i javni vrtovi su takođe dio prosvijetljenog partnerstva javnih i privatnih područja. Zgrada je sa svojim različitim materijalima i naglaskom na blag izgled i tople materijale napravljena kao posrednik između dva svijeta: Canary Wharfta i lokalne zajednice. “

Izvor – dizajndoma.hr