Ovo je najljepši restoran na svijetu

najljepsi-restoran-na-svijetu-london

Restaurant & Bar Design Awards dodjeljuju se već osmu godinu, a cilj mi je pronaći najljepše restorane i barove. Ovogodišnji pobjednik u kategoriji restorana je londonski “German Gymnasium”, koji je dizajnirala firma Conrad & Partners.

german-gymnasium

Restoran je otvoren prije nepunih godinu dana, a lociran je u blizini željezničke stanice King's Cross. Osim enterijera, kod ovog se restorana ističe i eksterijer, budući da se restoran nalazi u prekrasnoj građevini koja datira još iz 1864. godine.

najljepsi-restoran-na-svijetu

Građevina je posebna i po svojoj namjeni. Naime, bila je prva planski izgrađena dvorana za vježbanje u Engleskoj, a u njoj su se održale i prve Olimpijske igre na zatvorenom, 1866. godine.

eksterijer-restorana

Danas je svrha objekta drugačija, ali se i dalje ističe estetikom. Osim restorana, unutra se nalazi i bar. Oboje su uređeni kao spoj viktorijanskog i savremenog dizajna koji zajedno savršeno funkcionišu.

Paul Winch-Furness / Photographer

Stakleni strop služi kao izvor prirodne svjetlosti, a viktorijanski stubovi i arkade donose još posebniji ugođaj cijelom objektu.

enterijer-najljepsi-restoran