Arhitektura koja prkosi prirodnim katastrofama

Kolika je uopšte uloga arhitekture u momentima kada prirodna katastrofa opustoši cio jedan grad? Reklo bi se velika, jer – dobrom procenom, favorizovanjem niskogradnje porodičnih kuća, izgradnjom objekata na praznim parcelama, i ponovnim naseljavanjem napuštenih kuća – značajno se može promovisati razvoj urbanog života.

 

Da bismo vam to i dokazali, danas sa vama delimo fotografije dvospratne kuće u obliku slova “L”, koja je fantastično doskočila svojoj trusnoj lokaciji. U pitanju je parcela od 300 m2 koja se nalazi u blizini okeana i koja je okružena sličnim zgradama – kako po veličini, tako i po obliku.

Pomenuti oblik kuće omogućio je vizuelnu zaštitu od susjednih objekata i budućih konstrukcija, a uz to je omogućio i stvaranje otvorenih prostora (terasa i bašte) koji imaju odličan pogled na grad, i dodatno povezuju sve ostale prostorije u kući.

U prizemlju kuće se nalaze prostori za održavanje, društvene prostorije i glavna spavaća soba, dok se na gornjem spratu nalaze dodatne spavaće sobe za sve članove porodice. Volumen u obliku šipke ima niz kosih krovova koji nastoje da obogate izgled prostora kako iznutra, tako i spolja. Svi ostali elementi poput stepenica, mostova i terasa stvaraju međuprostore za bolju definisanost doma.

Na ovaj način, kuća je sebe zaštitila od budućih nepogoda, ali i dobila mnogododatnog prostora za stvaranje zabavnih i rekreativnih zona u kojima uživaju svi članovi porodice.