Andrej je arhitekta koji je oslikao Beograd

Andrej Josifovski Pijanista (28) prije pet godina počeo je da ukrašava zapuštene zidove širom Srbije. Do sada je naslikao preko 100 murala, od čega polovinu u Beogradu.

Umjetničko uljepšavanje zapuštenih fasada uglavnom plaća iz svog džepa. Neki od njegovih murala postali su urbani simboli Beograda.

Kako kaže on za Urbane strane, nadležne institucije nemaju razumijevanje za uličnu umjetnost, iako se ona u mnogim zemljama pokazala kao odličan turistički brend. Poslije osam zajedničkih izložbi, ovaj talentovani urbani momak, večeras, 4. oktobra u Ostavinskoj galeriji, u Ulici Kraljevića Marka 8, u 19 časova otvoriće svoju prvu samostalnu izložbu, a njegove radove zainteresovani građani mogu da vide do 7. oktobra.

“Tematika izložbe su portreti. Time želim da obeležim jedan period. Biće predstavljeno 14 potreta, 12 mojih heroja, buntovnika koji se bore za umetnost i kulturu. Kao umetnik, to doživljavam kao moju intelektualnu borbu protiv pomodarstva i kiča. Do sada moj rad je bio vidljiv samo po fasadama”, priča Josifovski.

Pored 14 portreta, na kojima se nalaze Lane Gutović, Miroslav Raduljica, Dragan Jovanović, Srđan Timarov, Nikola Kojo, ekipa “Državnog posla”, Sandra Silađev Dinja, Bora Đorđević, Miša Aleksić, Sergej Trifunović, biće izložena i prekršajna kazna, gdje u “ime naroda”, gradskoj inspekciji mora da plati 2.300 dinara za ukrašavanje zidova.

“Ovom izložbom želim da dam doprinos borbi za povratak pravih vrednosti. Ljudi sa portreta se bave društveno nepopularnim stvarima, a to su umetnost i kultura”, objašnjava ovaj umjetnik.

Na izložbi će biti prikazana fotografija murala koji je “živio” samo tri sata. Toliko je vremena proteklo od njegovog završetka do trenutka kada je prekrečen.

Za dosadašnji rad dobio je brojne prestižne nagrade. Pojedini murali, poput “galeba” i “plivača” su postali simboli prestonice.

Napraviti umjetničko djelo na 200-300 kvadrata je veoma zahtjevan poduhvat. Josifovski kaže da je kucao na mnoga vrata da mu se omogući da napravi alternativnu galeriju na otvorenom i za tu priliku želio je da dovede najpoznatije svjetske umjetnike.

“Pozvao bih ih na svoj obraz i oni ne bi tražili honorar. Međutim, ako bi oni došli, bila bi potrebna bar elementarna logistika, da imaju plaćen smještaj, prevoz, skele, dizalicu i boje. Međutim, nikakvu pomoć nisam dobio”, kaže Josifovski. Kako su ga pojedini mediji nazvali “mangup sa sprejom” je master arhitekture i asistent na Arhitektonskom fakultetu. Trenutno pohađa doktorske studije. Pored toga, privatno, kada ga neko angažuje, osmišljava moderna kupatila i stanove.