Bajka o Trbi i Dugom iz Banjaluke krenula na put oko svijeta

Za početak, kratko pitanje: Kad ste posljednji put čitali ilustrovanu bajku? Kada ste posljednji put čitali bajku napisanu u Banjaluci?

Ako je vaš odgovor „nikad“ ili „ne sjećam se“, molimo Vas da pročitate ovaj tekst do kraja, jer on govori o prvoj autorskoj slikovnici za djecu koja je od početka do kraja nastala u Banjaluci.

Početak je izgledao ovako:
Jedna mama, Jelena Kojović Tepić (znate je s RTRS-a), svom dječaku Griši mnogo čita. Kad im je na jednom ljetovanju ponestalo knjiga, mama je izmišljala bajku o Trbi i Dugom, dvojici autsajdera koji upadaju u nevjerovatne avanture, malo uvrnute i malo smiješne, da bi spasili princezu od strašnog zmaja. Koristeći dobro poznate motive iz klasičnih bajki, ona ih je utkala u bajku kojom je Griši na zabavan način pokušala da kaže da stvari nikad nisu onakve kako izgledaju na prvi pogled i da otvorenog srca i bez predrasuda treba prilaziti svijetu. Dječaku se mnogo dopalo. Stalno je tražio da mu opet priča o Trbi i Dugom, i mama je pričala. Kad je priča dobila glavu i rep, ruke i noge, onda je  tu priču zapisala. Kad su je čuli Grišini drugari iz vrtića Maslačak, jako im se dopala. Čak su pokušali da nacrtaju svoje viđenje, i poslali metre svojih crteža.

Za to vrijeme je Mladen Đukić (profesor na AUBL), takođe tata jednog dječaka, primijetio da svom Petru nikad ne čita domaće slikovnice. Tako su tata Mladen i mama Jelena krenuli, svako sa svog kraja grada da postanu dio priče čiji dio i vi možete da postanete.

Kažu da su avanture Trbe i Dugog je prva knjiga iz Republike Srpske koja će pokušati da preskoči distributere i reklamiranje, klasičan način promocije, i samim tim, smanji troškove knjige, te da, koristeći savremena sredstva komunikacije i time praveći knjigu koja je jeftinija od drugih, krenu pravo prema klincima i njigovim roditeljima.

Ministarstvo prosvjete je sufinansiralo prvu bajku na ćirlici, a autori su odlučili da je predstave i izvan granica RS, na latinici, ali i na engleskom jeziku.

Zašto iz Banjaluke u svijet ne bi otišlo nešto što nema veze s ratom, krizom i sjećanjem na devedesete? Vođeni tom mišlju, autori su se predstavili i na Kikstarteru.

KIKSTARTER je veb sajt pomoću kog umjetnici iz cijelog svijeta traže prenumerante za svoje projekte i time prikupljaju i publiku i neophodna sredstva za početak rada. Autorski tim Trbe i Dugog se pojavio  baš tamo, na najpopularnijoj platformi za podršku umjetnicima na svijetu.
https://www.kickstarter.com/projects/258157726/the-adventures-of-tubby-and-stretch-childrens-pict?ref=video
Za samo jedan dan su već prikupili značajna sredstva.

Zato su „Avanture Trbe i Dugog“ prva knjiga iz Republike Srpske koja će pokušati da preskoči distributere i reklamiranje, klasičan način promocije, i  da, koristeći savremena sredstva komunikacije, dođe do klinaca i njihovih roditelja.

Izvor – nezavisne.com