Zeničanin na krovu zgrade napravio kuću!

Da u Bosni i Hercegovini može raditi ko šta i kako želi, najbolje svjedoči primjer iz Zenice, gdje je jedan Zeničanin na krovu stambene zgrade napravio pravu kuću! Ovaj nesvakidašnji prizor u zeničkom naselju Jalija, na Jalimanovom putu, godinama izaziva pažnju prolaznika, ali i gnjev stanara te zgrade- piše Avaz.ba.

Od terase na krovu on je odlučio napraviti objekt koji liči na kuću, a bez saglasnosti nadležnih službi. Fotografija ove neobične građevine nedavno je postavljena i na društvenim mrežama, gdje je postala hit i izazvala je brojne, ugavnom negativne komentare.

Semira Karić iz Službe za urbanizam, imovinsko-pravne, geodetske poslove i katastar nekretnina Grada Zenica kazala nam je da je građanin Safet Agović od njih zatražio saglasnost za gradnju, ali je nije dobio.

– U vezi s gradnjom kuće na zgradi ova služba nije izdala odobrenje, čak je dva puta davala odbijenicu. Koliko imam informacije, Služba za inspekciju donijela je rješenje o rušenju, ali do danas nije realizirano – pojašnjava Karić.

Od vidno ogorčenih stanara ove zgrade saznajemo da Agović nije dobio nikakvu saglasnost ni od stanara, a da ova gradnja nije jedini posao koji je, kako kažu stanari, radio na svoju ruku.

– Ko je to dozvolio, ostaje dugogodišnje pitanje. Nas niko ništa nije pitao. Radio je šta je htio. Osim što je dogradio objekat na zgradi, razvodio je i grijanje kako je htio i još štošta – kaže jedan od stanara sporne zgrade.

Željeli smo dobiti pojašnjenje i od Agovića, ali u stanu nije bilo nikoga.

Urušavanje izgleda grada 

Osim što se u Zenici, ali i u BiH, može sve, pa i graditi kuća na zgradi, ovo nije usamljen primjer urušavanja izgleda grada. Tako u Zenici građani masovno, na svoju ruku, zatvaraju balkone, a postoje i zgrade s fasadom u čak četiri boje.

– Građani, prema pravilu, ne smiju zatvarati balkone bez saglasnosti. Ako se radi fasada, za to, također, treba saglasnost i ne smije jedan stanar mijenjati fasadu nego to moraju učiniti svi – upozorava Semira Karić iz Službe za urbanizam.