Spoj bosanskog rada i kvalitete i skandinavskog dizajna u savršenim komadima namještaja

Mala, ali itekako vrijedna spomena porodična priča djeluje pod imenom Zanat i dolazi iz skromnog bosanskog mjesta Konjic. Nikšići su porodični posao izrade namještaja započeli još 1927. godine, do danas su promijenili nekoliko stilova, imena i koncepta poslovanja, ali njihov je studio sve vrijeme ostao u porodičnom vlasništvu, a princip rada svih se godina bazirao na tehnici rezbarenja namještaja starinskim načinom, poznatijim kao “konjički stil”. Tehniku je otkrio i dalje razvijao upravo osnivač brenda – Gano Nikšić.

Zanat se danas nalazi u rukama Orhana i Adema Nikšića, a oboje su zbog porodičnog posla napustili sigurne i stalne poslove. Orhan je do preuzimanja studija radio u Svjetskoj banci te stekao iskustvo u međunarodnim poslovima, dok je Adem po struci arhitekt. Spojili su glave, odlučili preuzeti porodični posao i vlastitim rukama stvarati nešto zaista posebno, nešto što je najprije zahtijevalo rebranding, a zatim i predstavljanje ponude kupcima u Europi i svijetu. U toj misiji Orhan i Adem su se udružili sa švedskom dizajnericom Monicom Förster, zaposlili je kao kreativnu direktoricu Zanata pa zajedničkim snagama kreirali novi pravac u razvoju brenda.

Njihov namještaj spaja skandinavski dizajn i kvalitetnu ručnu izradu, pa im nije trebalo dugo da i ostatak svijeta primijeti kako je riječ o vrhunskom proizvodu. Uz Monicu, za Zanat su do sada stvarali i neki od poznatih svjetskih studija kao što su Studioilse, Ludovica i Roberto Palomba, Jean-Marie Massaud, Sara Helder i Harri Koskinen.

Ono što je ostalo isto kroz sve ovo vrijeme koliko Zanat postoji jest istrajnost da se kod izrade niti jednog proizvoda ne dozvoljavaju kompromisi te se baš uvijek koriste lokalne vrste drveta poput oraha, trešnje, javora, jasena i hrasta.

Nakon toga dolazi do obrade drva savremenom tehnologijom te tu stvar u ruke preuzimaju upućeni i vješti majstori koji namještaj rezbare ručnom tehnikom. Na kraju, namještaj se premazuje ekološki prihvatljivim finalnim premazom, a zatim kupci ovog namještaja mogu uživati u savršenom spoju modernog dizajna i inovativnim motivima.

Ono što daje plus cijelom projektu jest i činjenica da je 2017. godine “konjički stil” uvršten na UNESCO-ovu listu nematerijalne baštine što čitavu stvar čini još  zanimljivijom. Sjajna porodična priča o još boljim proizvodima uvijek su dobar povod za obnovu postojećih, a ove, prije svega kvalitetne i posebne primjerke obitelji Nikšić možete naručiti online putem njihovih službenih stranica i društvenih mreža.

(Buro247.hr)