Završen projekat za izgradnju Kulturnog centra u Prijedoru

U Prijedoru je aktuelizovano dugogodišnje neriješeno pitanje izgradnje prijedorskog Kulturnog centra, u kojem bi Narodna biblioteka “Ćirilo i Metodije”, koja je više od tri decenije podstanar u zgradi Muzeja “Kozare”, trebalo da dobije adekvatan prostor.

U Zavodu za izgradnju Grada Prijedora, izrađen je idejni projekat Kulturnog centra u koji bi trebalo da bude preseljena i gradska Narodna biblioteka “Ćirilo i Metodije”. U okviru Kulturnog centra, između ostalog, predviđena je i izgradnja prve koncertne dvorane, prenosi RTRS.

I dok u gradskoj biblioteci čekaju da se izvrše izmjene idejnog projekta i utvrdi finansijer investicije, vrijedne oko četiri miliona KM, od prijedorske Gradske uprave iz biblioteke traže da se hitno izmjesti Dječije odjeljenje, koje radi u izuzetno teškim uslovima.

Kulturni centar trebalo bi da bude izgrađen na lokaciji nekadašnjeg bioskopa “Mrakovica”, ali i na prostoru pored, povezan pasarelom.

U biblioteci trenutno čekaju na izmjenu idejnog projekta, ali i na finansijsku pomoć resornog ministarstva i Grada Prijedora pri izgradnji Kulturnog centra. Radi samoodrživosti, u okviru ovog objekta predviđena je i izgradnja knjigoveznice, restauratorskog centra i kafe galerije.