Ko bira boje za enterijer?

Renomirani svjetski proizvođač boja i lakova AkzoNobel sproveo je nedavno istraživanje u kojem se pokazalo da su žene najčešće zadužene za biranje boja u enterijeru. To za njih ne predstavlja samo zadatak već i uživanje.

Odabir boja koje će oplemeniti enterijer stambenog ili poslovnog prostora veoma je važan, možda čak i najvažniji korak u unutrašnjem uređenju, bar kada je riječ o estetici.

I upravo zato što je to estetsko pitanje, za razliku od onog stručnog, majstorskog rada u vezi s krečenjem, najćešće su dame te koje biraju boju za dom.

Mnogi će reći, i biće u pravu, da tu nema mnogo razmišljanja – bijela boja zidova je najefektnija jer se lako uklapa s namještajem i dekorativnim detaljima. Da, moguće je dekorativnim detaljima različitih boja upotpuniti izgled enterijera, ali zar nije ljepše kada je bar jedan zid u prostoriji u prijatnoj zelenoj, jarkoj crvenoj, neutralnoj plavoj ili vedroj žutoj boji.

Mnoge pripadnice ljepšeg pola maštaju upravo o takvim domovima, ispunjenim toplinom, vedrinom i pozitivnom energijom. Ljepša polovina zainteresovana je za listanje časopisa o dizajnu enterijera ne bi li naišla na inspiraciju. A u časopisima pregršt ideja…

Vlasnici stanova, da ne kažemo vlasnice, biraju boje po svom nahođenju, u skladu sa svojim stilom i afinitetima. Jer svako od njih najbolje zna šta voli i koje mu boje prijaju budući da će u njih gledati svaki dan. Ipak, treba se konsultovati i sa ostalim ukućanima, osim ako dama koja bira boje ne živi sama.

Nisu rijetki ni oni koji se u odabiru savjetuju sa stručnjacima, enterijeristima ili arhitektama, koji ih mogu uputiti u to koje se boje uklapaju, a koje ne idu jedna sa drugom, koje su povoljne za dnevnu sobu, a koje za spavaću…

Najčešće zastupljene boje u enterijeru su:

  • bijela
  • bež
  • pastelne boje

Rjeđe zastupljene boje:

  • narandžasta
  • crvena
  • ljubičasta
  • žuta

 

roma.rs