Suvo voće za zdravlje, ljepotu i manje stresa

Sušenje je jedan od najstarijih načina čuvanja voća. Osim što je vrlo ukusno, suvo voće je zdravo i predstavlja odličan izvor vitamina i hranjivih tvari. Izvrsna je zamjena za nezdrave grickalice i slatkiše, a može pomoći i kod zdravstvenih tegoba.

Iako osušeno, zadržava većinu nutricionih vrijednosti svježeg voća, a ima nekoliko puta veću energetsku vrijednost od njega. Nutricionisti smatraju da osušeno voće treba jesti u umjerenim količinama tokom cijele godine. Tokom zimskih mjeseci imunitet je izložen dodatnim izazovima pa se suvo voće preporučuje umjesto raznih skupih dodataka prehrani, a sada je pravo vrijeme da počnete spremati zalihe za zimu.

Priprema suvog voća

Zavisno od tipa voća, način pripreme za sušenje je različit. Svijetlo voće, poput jabuka, marelica, banana i breskvi, treba da namočite u limunov sok prije nego što ga osušite u rerni. Voće je preporučeno sušiti na prozračnom i toplom mjestu, uz pomoć Sunčeve svjetlosti, a za vrijeme hladnijih mjeseci u rerni.

Za sušenje šljiva, krušaka, nektarina, banana, jabuka potrebno je šest sati, osam do 10 sati se suše grožđe i narandže, 12 sati je potrebno da se osuše trešnje, jagode i breskve. Narezano voće posložite na lim za pečenje i zatim stavite u rernu. Ostavite rernu lagano otvorenu, kako bi para mogla izaći van i kako bi vazduh mogao cirkulisati.

Smežurano voće znak je da je vlaga isparila i da je proces sušenja završen. Osušeno voće izvadite iz rerne, ostavite da se u potpunosti ohladi i stavite ga u teglice (ne u potpunosti zatvorene). Ostavite tako sedam do 10 dana, ali svaki dan ih malo protresite. Ako primijetite da se pojavila vlaga u tegli, to znači da niste dobro osušili voćke i da ih morate vratiti u rernu. Nakon toga možete ga pospremiti u plastične vrećice, staklene tegle ili plastične posudice.

Suve šljive

Suve šljive su posebno bogate vitaminom A, riboflavinom i vitaminom C, kalcijumom i magnezijumom. Imaju i medicinsko značenje zahvaljujući laksativnom učinku koji se može iskoristiti kod slučajeva zatvora, naročito kod male djece i kod starijih ljudi.

Suva kajsija

Plodovi sadrže znatne količine vitamina A, koji je poznat kao snažan antioksidans i zaštitnik od degenerativnih poremećaja. Sadrže i mnoge vitamine B grupe, vitamin C i minerale kao što su kalcijum, fosfor i kalijum, koji visoki pritisak drži pod kontrolom. Sve te hranjive stvari su još koncentrisanije u suvim kajsijama. Veoma su korisne za anemične osobe zahvaljujući njihovoj izrazito visokoj koncentraciji gvožđa.

Suvo grožđe

Samo određene sorte grožđa se suše čime se dobija suvo grožđe; veoma je zdravo i ukusan je izvor prirodnog šećera, povezanog sa biljnim vlaknima, tako da ga možemo uvijek koristiti kao zamjenu za šećer.

Suva urma

Urme su veoma bogate različitim vitaminima i mineralima. Predstavljaju odličan prirodni izvor energije koji brzo daje snagu, bez kasnijeg pada koncentracije šećera u krvi. Urme, takođe, predstavljaju i vrlo efikasan prirodni lijek za mamurluk.

Suve brusnice

Suve brusnice idealne su ako patite od čestih infekcija mokraćnih puteva. Dvije šake ovog voća mogu da smanje “ljepljivost” bakterija (ešerihije koli) na mokraćnu bešiku i mokraćne kanale, pa ćete kao finalni rezultat imati mnogo manje urinarnih infekcija.

Suve smokve

Samo četiri suve smokve dnevno čine četvrtinu preporučene dnevne doze gvožđa koju ljekari preporučuju za prevenciju anemije. Kako biste pojačali dejstvo, kombinujte smokve sa sokom od narandže, prirodnim izvorom vitamina C, koji pomaže apsorpciji gvožda iz biljnih izvora.

Suve trešnje

Ljudi koji imaju giht znaju kako je to boriti se s bolom i ograničenjima u ishrani, a odlična pomoć su suve trešnje. One sadrže antioksidans antocijanin, koji pomaže u rješavanju ovog problema, baš kao i kod upale mišića i artritisa. Preporučena doza je pola šolje dva puta dnevno i upala će se uskoro ublažiti.

Suve banane

Iako znamo da su svježe banane odličan, jedan od najboljih izvora kalijuma, što posebno pogoduje osobama s visokim krvnim pritiskom, sušene banane su i tu izraženije u odnosu na svježi oblik. Suve banane obiluju velikim količinama magnezijuma, pa su zato sjajni borci protiv stresa. A ako vas muči nesanica, prije spavanja pojedite dvije sušene banane i popijte šolju mlijeka.

suvovoce2