Ukrašavanje jelke za Novu godinu – ideje i savjeti za kićenje

ukrasavanje jelke za novu godinu

Oni koji vole uređenje doma i pridaju mu poseban značaj u kulturi življenja veliko zadovoljstvo nalaze u dekorisanju povodom novogodišnjih i božićnih praznika. Ukrašavanje jelke za Novu godinu ima dugu tradiciju koja se na različitim mjestima različito i tumači, ali zajedničko je da time želimo naš dom učiniti toplim, ugodnim i radosnim mjestom gdje ćemo se lijepo osjećati u druženju s porodicom i prijateljima.

Donosimo vam mali vodič za praznično uređenje pomoću kojeg će vaš dom zablistati u danima praznika.

Kako okititi jelku?

Neki bi rekli da za to nije potrebno nikakvo znanje i vještina, ali ako jelku ukrašavate svake godine, vjerovatno se pitate kako okititi jelku i nedostaje vam malo inspiracije da vaš novogodišnji dekor izgleda svježe, moderno i drugačije nego prije.

kako okititi jelku

Odaberite shemu boja

Držeći se jedne sheme boja učinićete da vaša jelka izgleda potpuno. Imajte na umu da odaberete nešto što neće previše odudarati od prostorije u kojoj se nalazi jelka. Ovo su neke od najpopularnijih shema boja:

Klasične božićne boje – crvena i zelena. Naglasite zeleno stablo crvenim ukrasima, vijencima i vrpcama jer crvena nadopunjuje zelenilo na divan i jedinstven način. Ako želite dodati ukrase u drugoj boji neka budu zlatni ili metalik. Crvene, zelene ili transparentne lampice najbolje se slažu sa ovim stilom.

Zimske boje, poput plave, srebrne i ljubičaste. Ako se odlučite za ovu shemu, pokušati izbjeći miješanje sa crvenim, žutim ili zlatnim ukrasima. Odaberite transparentne ili plave lampice uz ovaj stil. Za uistinu minimalistički zimski izgled koristite samo bijele i srebrne ukrase.

Metalik boje, kao što su zlatna, srebrna i brozana. Dobra vijest je da se metalne boje lijepo uklapaju zajedno, a možete igrati s jednom, dvije ili sve tri. Najbolje se kombinuju sa providnim lampicama.

Tople ili hladne boje. Ako želite stablo koji je više raznoliko, pokušajte se držati ili toplih ili hladnih boja. Na primjer, okitite drvo crvenim, narandžastim i zlatnim ukrasima ili hladnim bojama poput zelene, ljubičaste, plave i srebrne.

Odaberite temu

Neki ljudi biraju određenu temu za svoje jelke, poput anđela, pahuljica ili snješka koju uklope sa ostatkom dekora u kući. Možete dekorisati i ukrasima koje ste prikupili iz određene zemlje ili grada i tako svoju jelku istaknuti od ostalih.

tematska jelka hobbit

Evo nekoliko osnovnih pravila kojih se treba pridržavati prilikom kićenja jelke:

 • Ispod jelke postavite dekorativnu prostirku koja će kupiti otpale iglice
 • Prve na jelku postavljate lampice ali prije svega ih isprobajte. Uključite ih u struju i provjerite da li ima pregorjelih lampica
 • Ukrase postavljajte od vrha jelke prema dnu
 • Po granama prvo rasporedite najveće kugle a zatim manjim popunite praznine
 • Teže ukrase postavite bliže deblu stabla jer su grane tu najjače i mogu podnijeti više težine
 • Ukrase koje želite naglasiti postavite blizu lampica, što postiže lijep efekat posebno sa staklenim i metalnim ukrasima koji reflektuju svjetlo
 • Ravnomjerno rasporedite ukrase po stablu. Pobrinite se da previše ukrasa ne visi na svakoj grani jer se može slomiti
 • Pazite da ne pretjerate sa kićenjem, jer previše detalja na jelki može pokvariti njenu ljepotu
 • Na vrh jelke postavite zvijezdu ili ukras po želji, a možete i izostaviti ovaj korak

Ako nemate klasičnu jelku, možete je napraviti od raznih materijala, pogledajte nekoliko ideja ovdje.

Novogodišnji ukrasi za jelku

S obzirom da se novogodišnji ukrasi za jelku mogu naći u svim mogućim oblicima, bojama, veličinama i materijalima, biranje nije nimalo lagan posao. Potragu će vam olakšati ako obratite pažnju na boje i stil uređenja vašeg doma, pa ukoliko je on npr. minimalistički, najbolje je da i jelka bude takva.

Klasične kugle za jelku

Najčešći su novogodišnji ukrasi za jelku , a uglavnom su od stakla ili plastike. Dolaze u raznim bojama i dezenima, mat i sjajnim verzijama. Većina trgovina ih prodaje u setovima od 6 do 12 komada.

Kugle za jelku možete dekorisati lakom za nokte, bojom u spreju, dodavanjem raznih šljokica ili sjaja. Kuglice će dobiti novi sjaj ako ih premažete ljepilom i uvaljate u šljokice. Ako su kuglice stare ili vam se jednostavno ne sviđa kako izgledaju, preko njih zalijepite ukrasni papir ili ih presvucite u platno koje ćete na vrhu vezati ukrasnom trakom.

kugle za jelku

Unikatan ukras napravićete umetanjem fotografije u staklenu prozirnu kuglu a lijepo će izgledati i ako ih ukrasite voštanim bojicama, pogledajte kako ovdje.

Ukoliko su vam kugle za jelku većinski dekor dodajte još nekoliko zanimljvih i upečetljivih ukrasa koje možete napraviti sami kako biste razbili monotoniju.

Umjesto velikih kugli, od široke dekorativne trake možete napraviti velike mašne koje ćete rasporediti po jelki.

Hrana kao ukras na jelki

Razne namirnice uz malo mašte pružaju bezbroj načina da od njih napravite ukrase. Evo šta vam između ostalog može poslužiti:

Tjestenina – Od nje se jednostavno prave različiti ukrasi i vjerovatno već imate u kući nekoliko vrsta mašnica, pužića, točkića, mašnica, špageta i spiralica. Možete napraviti anđelčiće, pahuljice, vjenčiće a sve što je potrebno je da ih spojite ljepilom i obojite.

ukrasi od makarona za jelku

Citrusi – Limun ili narandža narezani na kriške mogu vam poslužiti kao idealan mirisni ukras. Opis postupka pravljenja ovakvih ukrasa pročitajte ovdje.

Suhi keksići i medenjaci – Napravite keksiće u raznim kalupima i iscrtajte na njima pahulje i slične ukrase. Možete ih ukrasiti i šećernim perlicama, bademima ili lješnjacima. Na vrhu keksića probušite malu rupu pritom pazeći da se keks ne razlomi, kroz nju provucite ukrasnu traku i okačite na jelku.

ukrasi-za-jelku-suhi-kolacici

Lanac od kokica – Ispecite kokice, povucite konac (može poslužiti i zubni konac) kroz iglu a zatim nanižite kokice na njega. Možete ih obojiti i posuti šljokicama po želji.

Ukrasi od papira za Novu godinu

Izrada papirnih dekoracija za jelku je jednostavna i jeftina. Na internetu možete pronaći pregršt šablona za ukrase od papira koje je samo potrebno isprintati, obojiti, saviti ili izrezati. Ako ih volite sami izrađivati, papir vam pruža najviše mogućnosti za davanje ličnog pečata jelki.

ukrasi od papira za novu godinu

Za djecu ovo može biti jako zabavan zadatak, ali ukrasi od papira za Novu godinu i odraslima pružaju odličan način da probude svoju kreativnost.

Pogledajte ideje za ukrase od papira i inspirišite se na sajtu Diyncrafts.

Eko novogodišnji ukrasi za jelku

Eko-stil svake godine je sve popularniji trend u svijetu. Eko-ukrasi su obično drveni i ukrasi napravljeni od materijala prikupljenih u prirodi, poput grančica, šišarki, suvog cvijeća

ukras-za-jelku-od-sisarke

Drvene dekoracije nisu upadljive, ali uvijek ih možete obojiti svijetlim bojama ili ukrasiti sjajnim detaljima, satenskim mašnicama i trakicama. Takođe, možete koristiti ukrase od keramike, vune, pamuka, lana i metala.

Tople boje, prirodni i atraktivni materijali i jednostavni dizajn u kombinaciji s uštedom vremena, truda i novca koji morate dati za ukrase učiniće vam praznične dane zabavnim i bez stresa. U ove projekte možete uključiti i djecu.

ukrasi za jelku od drveta

Na koje sve načine možete šišarke pretvoriti u ukras pogledajte na Icreativeideas.

Lampice za jelku

Lampice su neizostavan dio novogodišnjih praznika, bilo da se nalaze na jelki ili na nekom drugom mjestu u kući, one su glavni krivac za praznični ugođaj.

Prilikom kupovine novogodišnjih lampica zamolite prodavača da otvori kutiju kako biste ih mogli pregledati prije kupovine i uvjeriti se u njihovu ispravnost. Pažnju treba obratiti na ispravnost kablova jer nijedna žica ne bi smjela da viri iz kabla. Na lampicama potražite i oznaku CE koja označava kvalitet i sigurnost proizvoda.

lampice-za-jelku

Cijena lampica za jelku zavisi od broja lampica na kablu, dužine kabla i dodatnih opcija poput sviranja melodije. Razlike u cijeni postoje i ovisno od toga da li su namijenjene za vanjsku ili unutrašnju upotrebu. Lampice za jelku koje su namijenjene za vanjsku upotrebu su skuplje jer su vodootporne i obično imaju duži kabal.

Vrste lampica za jelku

Lampice za jelku možete naći u različitim oblicima, veličinama, jačinama i bojama svjetla, a svaka vrsta ima svoje prednosti i mane. Na vama je da ih uporedite i odlučite koja opcija najviše odgovara vašem ukusu.

C9 i C7 lampice za jelku

C7 lampice za jelku krasi bezvremenski dizajn i retro izgled te su stoga jedne od najkupovanijih. Slovo C se odnosi na lampicu u obliku svijeće (C kao candle), a broj 7 predstavlja veličinu lampice od oko pet centimetara. Njihova jačina je 5 vati. C9 lampice veličine sedam centimetara i jačine sedam vati namijenjene su nešto većim jelkama.

C7 i C9 lampice su najpoznatije po jačini svjetlosti i dugotrajnosti. Njihov sjaj je neusporediv sa bilo kojim drugim vrstama lampica. Prilagodljive su, što znači da se pojedinačne lampice mogu skinuti i staviti te tako kupci mogu odabrati bilo koji redoslijed boja.

c9 lampice za jelku

Jedan od njhovih nedostataka je taj što su napravljene od stakla i žarne niti, što ih čini nevjerojatno krhkim. Lako se razbijaju i zagrijavaju što ih ponekad može učiniti nesigurnim za upotrebu.

Mini lampice za jelku

Klasične mini lampice za jelku sa žarnom niti dosta su manje i gušće postavljene na kablu od C7 i C9 lampica. Većina ih sadrži između 100 i 600 lampica na kablu, ali razmak, veličina i boja ovise o modelu.

Zbog svoje raznolikosti, skoro da i ne postoji neko ko bar jednom nije okitio jelku ovim lampicama. Poprilično su izdržljive što ih čini idealnim izborom za unutrašnju i vanjsku upotrebu. Takođe, proizvode manje toplote, što ih čini sigurnijim i isplativijim.

lampice za jelku

Ipak, manje su svijetle od C7 i C9 lampica i ukoliko se pokvari samo jedna lampica, vjerovatno neće raditi čitav set.

LED sijalice za jelku

U posljednje vrijeme sve više ljudi kupuje LED sijalice za jelku zbog njihovih brojnih prednosti. Za razliku od ostalih, ove lampice se ne griju i koriste mnogo manje energije a pošto su napravljene od specijalne plastike umjesto stakla manja je vjerovatnoća da se razbiju. Dugo zadržavaju kvalitet i imaju duži rok trajanja.

Led sijalice za jelku su skuplje ali njihovom kupovinom se može uštediti na potrošnji električne energije.

led sijalice za jelku

Kako bi lampice trajale više sezona potrebno je voditi računa o njima. Ukoliko su zapetljane, treba ih otpetljajti i pospremiti u kutiju ili omotati oko prazne role papirnatog ubrusa.

Najljepše jelke

U galeriji u nastavku pogledajte neke od najboljih primjera kićenja jelke i pronađite inspiraciju:

Gdje kupiti novogodišnje ukrase online?

Sigurno vam je poznato da različite ukrase po pristupačnim cijenama možete naći na ebay-u, ali ako želite ručno rađene ukrase za jelku donosimo vam nekoliko prijedloga:

 • Ako vam se sviđaju ukrasi od prirodnih materijala, pogledajte šta nudi Shanti Radionica
 • Galerija Sonja Bikic je izložbeno prodajna galerija umjetnina akademske slikarke i keramičarke Sonje Bikić, a ukrase koje pravi većinom od porcelana možete naručiti i preko fb stranice
 • Ručno rađene dekorativne kugle za jelku i ostale novogodišnje ukrase u svojoj ponudi ima Art Work Shop Iluzija
 • Unikatne i personalizovane ukrase od drveta možete pronaći i naručiti na stranici IRIS dizajn i dekoracija
 • Na fb stranici Ukrasi od filca NataLija pogledajte kakve sve ukrase od filca pravi jedna Natalija iz Beograda koja šije i po narudžbini (prema skicama, fotografijama ili opisanim željama).