Za ugodan miris u domu

Miris znači puno, a nema ljepšeg osjećaja nego uživati u domu koji miriše ugodno i po svježini. Ponekad se u zidove i zavjese uvuče miris hrane ili ustajalosti, ali i za to postoje prirodna rješenja.

Kako biste bili sigurni da će vaš dom uvijek lijepo mirisati, nabavite rješenja iz prirode.

U apoteci nabavite listove eukaliptusa te ih pomiješajte s 1 l bezbojnog sirćeta. Stavite u posudu koju možete zatvoriti. Po potrebi zagrijte nekoliko supenih kašika mješavine i pustite da miris ispari po prostoriji.

Danas postoje različita eterična ulja koja možete nabaviti. Nađite miris koji volite te na nekoliko lanenih krpi kapnite par kapi eteričnog ulja. Položite krpe na više mjesta u prostoriji.

Ukoliko se u vašem domu puši, sigurno imate problema s mirisom dima koji ulazi u svaki kutak prostorije. Od pomoći će biti esencija od jedne supene kašike amonijakove soli i jedne supene kašike lavandine esencije. Pomiješajte ova dva sastojka u posudu te ostavite u prostoriji sve dok miris ne nestane.

Kada na duži vremenski period izbivate iz svoga doma, s obzirom da je sve zatvoreno i ne prozračuje se, ustajali zrak je neizbježan. Tada će vam pomoći limunove ili narančine kore položene na radijatoru ili peći.

Svježina u ormaru

Kada otvorite ormar, sigurno je ljepši osjećaj ukoliko vas umjesto ustajalosti oplahne lijep i ugodan miris. Kako biste ga postigli, praznu bočicu parfema ili kolonjske vode nemojte odmah baciti, nego je stavite u ormar. Tamo će još neko vrijeme širiti svoj miris.

Miris po plijesni u ormaru nestaće ako stavite nekoliko zrna kafe ili narandžu.

Cipele koje stavite u ormar često su izvor neugodnog mirisa, ali ako upotrijebite rastezač za cipele od cedrovine ili drva koje je poškropljeno uljem od cedrovine, neugodni miris će sigurno izostati iz vašeg ormara.

U ormare možete staviti i vrećice sa suhim cvjetovima lavande koje šire svjež miris. Osim u ormare, ovakve vrećice možete staviti i unutar svake prostorije svog doma koju želite osvježiti.

Izvor – savjetnica.com