Za i protiv: Koliko je zaista teško održavati otvorene police u kuhinji?

Otvorene police umjesto standardnih ormarića u kuhinji jedan su od trendova oko kojih se vodi vječita rasprava: praktične ili samo lijepe?

Kuhinje sa otvorenim policama zaista izgledaju lijepo, otvoreno i unikatno, ali protivnici kažu da je tako samo na slikama.  Apartman Therapy je razgovarao sa nekoliko vlasnika kuhinja sa otvorenim policama koji su otkrili kako zapravo izgleda svakodnevno korištenje takve kuhinje.

U suštini, da li ćete biti zadovoljni ovakvom kuhinjom zavisi od vaših navika i stila života, pa ako se prepoznate u ovim primjerima, samo naprijed.

Da li su kuhinje s otvorenim policama funkcionalne?

Većina anketiranih potvrđuje da su otvorene police u kuhinji funkcionalne. Imate sve na vidiku i na dohvat ruke. Ako volite često preuređivati svoje police i mijenjati “postavku” na njima ovo su police za vas. Takođe, ako vam se sviđa posuđe koje koristite lijepo je izložiti ga jer je ujedno i ukras kuhinje.

Svakako se podrazumijeva da imate i standardne ormariće u koje ćete odlagati sve ono što ne želite da bude izloženo pogledima.

Šta je s higijenom?

Sasvim je logično da se otvorene police i posuđe na njima brže prljaju i skupljaju prašinu, posebno ako stvari na njima ne koristite često. I da, treba da ih čistite češće. Ako vam je ovo problem ove police nisu za vas. Takođe ih zaboravite ako imate kućne ljubimce koji se linjaju i oprez ako živite na trusnom području.

Kako zadržati lijep i uredan izgled na policama?

Oni koji imaju iskustva kažu da je najvažnija stvar prije postavljanja otvorenih polica odrediti šta ćete držati na njima: knjige s receptima, tanjire i zdjele, čaše, kolekciju porcelana, posude za začinima i namirnicama…

Kada odredite i dođete do željenog izgleda dovoljno je da poslije korištenja predmet vratite na mjesto koje mu pripada i to je to. S druge strane, ako ste neuredni i neorganizovani i nemate naviku barem osnovnog pospremanja za sobom, zatvoreni ormarići su spas za vas.

Da li su jeftinija opcija?

Da, posebno ako ih sami izrađuje i postavljate.