Vrtoglave cijene ruskih nekretnina na Jadranu: Za kvadrat traže i do 12.000 evra

Rusi, nekada najbrojniji kupci nekretnina na Crnogorskom primorju sada su sve češće njihovi prodavači, kažu u agencijama za nekretnine.

Razlozi su, objašnjavaju, u financijskoj računici, jer njihovom prodajom u evrima dobijaju veću vrijednost u rubljama, ali i u započetom procesu legalizacije objekata u Crnoj Gori, piše Radio Slobodna Evropa.

Kupci tih nekretnina su s raznih strana, od Turske do Skandinavije, a posebno je zanimljiva postala Boka Kotorska. Podaci crnogorskog MUP-a pokazuju kako u Crnoj Gori oko 4.500 državljana Ruske Federacije ima privremeno i stalno boravište. Istovremeno, samo u Budvi ima oko 3.600 nekretnina u ruskom vlasništvu.

Postoji još jedan razlog pojačane prodaje nekretnina u ruskom vlasništvu, kažu u agenciji Kamin nekretnine iz Budve. Zbog legalizacije objekata, čija je prva faza prijavljivanja upravo završena, povećava se broj onih koji žele prodati stanove, objašnjava Tomislav Ranković.

“Taj je Zakon dosta uticao na prodaju, jer ljudi koje ne žele ući u proces legalizacije dolaze nam sa željom da ih hitno prodaju. Ali, ni brza prodaja, ni spuštanje cijena im ne garantuje da će uspjeti, jer teško da će se neko odlučiti kupiti nekretninu koja nije regularna.”

Najskuplje su nekretnine u primorskim gradovima, i cijena im ovisi od više faktora. U stambenim naseljima Budve, Tivta ili Kotora kvadratni metar stana može se kupiti za 1.500 do 5.000 evra, ali ima i skupljih lokacija. To su tri turistička projekta Luštica Bay, Porto Montenegro (Tivat) i Portonovi (Herceg Novi), u kojima kvadrat dostiže cijene od 8.000 do 12.000 evra.

Iako je značajan broj Rusa među onima koji rado kupuju i ekskluzivne nekretnine, karakteristika cijelog tržišta je da klijenti sada dolaze sa svih meridijana. Još uvijek su klijenti iz Turske dosta prisutni i jako zahtijevni kao kupci. Sada su tu i Francuzi, Skandinavci, Izraelci, klijenti iz SAD-a. Takođe, tržište nije koncentrisano samo na Budvu. Tako da Kotor i Boka Kotorska počinju ubirati benefite od svog dobrog imena, piše Slobodna Evropa.