Otvorena izložba fotografija sarajevskih objekata iz doba Austrougarske

U sklopu 2. internacionalnog festavala “Grad” danas je u prostoru Gelerije Collegium artisticum otvorena izložba fotografija znamenitih objekata izgrađenih u Sarajevu u vrijeme Austrugarske monarhije, u periodu od 1878. do 1918. godine.

Izložba “Grad” je  dio zajedničkog projekta Collegium artisticuma, Kantonalnog zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Sarajevo, Muzeja Sarajeva i Međunarodnog centra za mir.

Izložbu čine, fotografije vrata, fasada, rekonstruisanih objekata iz austrougarskog perioda, kao i izbor fotografija Muzeja Sarajeva.

Po riječima Ibahima Spahića, art direkotra festivala, kojeg organizira Međunarodni centar za mir, u drugom dijelu izložbe prezentovani su projekti američke umjetnice Tine Mlinar, zatim likovnih umjetnika  Džeke Hodžića,  Edina Numankadića i Šemse Gavrankapetanović, te izložene fotografije Almira Zrne, Milomira Kovačevića Strašnog, Šahina Šišića i Kemala Hadžića i nihove sjajne prezentacije svih kulturnih akcija u Sarajevu u proteklih 35 godina, od Zimskih olimpijskih igara o danas, a koje su vodili festival Sarajevska zima i Mađunarodni centar za mir.

Izložba “Grad” biće otvorena do 30. avgusta.