Vraća se trend iz osamdesetih: Kako da postignete memphis stil u svom domu

Razigranost, jarke boje i retro nameštaj će svakako dati poseban momenat svakom domu.

Mnogi teoretičari dizajn smatraju kao jedan radostan čin spajanja stilova, formi, boja. Ettore Sottsass, dizajner namještaja zajedno sa svojim kolegama je pokrenuo memphis stil davne 1980. godine, savršeno uklopivši elemente pop art-a, art decoa i mladalački prkos u jednu priču koja je brzo osvojila sve ljubitelje raskošnog dekora.

U tom trenutku, to je bila pobuna protiv uniformisanosti i minimalizma koji je bio visoko cijenjen 70-ih godina prošlog vijeka. Dosadne monohromatske kombinacije, stroge linije i jasna pravila su posticali mlade dizajnere da stvore nešto drugačije.

Taj revolt se manifestovao kroz spoj svega onog što se smatralo jeftinim, neatraktivnim i manje vrijednim u cjelinu koja je izrodila nov, primamljiv i veoma zabavan stil. Zanimljivo je da ova dizajnerska tendencija ne potiče iz Sjedinjenih Američkih Država već iz Italije.

Ako se pitate otkud onda jedan krajnje američki naziv stila, odgovor leži u činjenici da su u vrijeme osmišljavanja ovog stila italijanski dizajneri slušali Boba Dylana, pa je ime za ovaj smijer u uređenju enterijera jednostavno došlo po uzoru na muziku ovog rok velikana.

Memphis je od samog početka postao vrlo uticajan i inspirativan, pa su mediji poput Wall Street Journala pisali o njemu i najavili kako je reč o revolucionarnom pokretu. Smatrao se novim talasom i novim vjetrom kreativnosti i bunta koji je počeo na novoj dizajnerskoj svjetskoj sceni.

Razigranost, šarenilo i spajanje nespojivog u uređenju enterijera su glavne odlike stila, koji je obilježio estetiku 80-ih godina prošlog vijeka, ali se ponovo vratio i to na velika vrata. I danas, ne prestaje da oduševljava ljubitelje dizajna enterijera – uspešno kombinuje oblike, boje, dezene i materijale, pa ta kombinacija izgleda možda haotično, ali i zavodljivo i zabavno.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by COLORFUL LIVING (@anettetalstad)

Dvodimenzionalni i trodimenzionalni geometrijski oblici su zaštitni znak memphis stila. Maštovitost i lični potpis takođe dobro došli. Pločice možete da složite tako da ne stvaraju savršene oblike, već se možete slobodno igrati sa njima. Raspršenost, razbacanost i odustajanje od pravila su glavno pravilo memphis stila, a energičnost bez ravnodušnosti je ono što mu daje posebnost.

Uz gomilu šarenih i upečatljivih detalja, ovaj način uređenja enterijera podrazumijeva i ogromne čiste površine koje doprinose ravnoteži i balansu u prostoru.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by COLORFUL LIVING (@anettetalstad)

Namještaj izrađen u memphis stilu odiše jednostavnošću, lakoćom i izražajnošću, pa ga se često upoređuje sa secesijom – police sa šarenim predmetima u memphis stilu djeluju mladalački i konceptualno, što vrlo jednostavne i svedene prostore čini izražajnijima i privlačnm. Ako volite tapete, memphis stil će u potpunosti podržati vašu sklonost ka različitim dezenima na zidovima, zatim mozaik u kuhinji ili kupatilu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Stephan JULLIARD (@stephanjulliard)

Što se tiče namještaja, u obzir uvijek dolaze udobne tapecirane stolice, fotelje, dvosjedi i trosjedi i to u svim bojama. Idealni materijali su  drvo, keramika, tekstil i metal. Ovakav postmodernistički pristup uređenju enterijera u dom će unijeti radost i uvijek ćete se osjećati vedro bez obzira kakvo je vrijeme.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Society6 (@society6)

(Elle)