Kako održavati bijelu kuhinju

kuhinja bijela ciscenje

Bijele kuhinje su omiljene, bez obzira na stil, veličinu, vrstu materijala… Njihova univerzalna estetika koja nam donosi svježinu i osjećaj mira čini ih neprolaznim i kada se trendovi smjenjuju brže nego što ih stignemo isprobati.

Međutim, bijele kuhinje imaju reputaciju teškog održavanja, što nikako nije tačno ako steknete minimalne navike redovnog čišćenja.

Evo nekoliko savjeta kojima ćete jednostavno i lako svoju bijelu kuhinju održavati čistom.

Zaštite kuhinju od direktnog sunca

Svi mi želimo suncem okupane prostorije, što je na kraju i jedan od razloga zašto se ljudi odlučuju na bijele kuhinje. Ali imajte na umu da površina vaših kuhinjskih ormarića može požutiti ako je direktno izložena jakoj sunčevoj svjetlosti. Zato, kada je sunce najjače, na prozore namaknite zavjese ili roletne.

kako održavati bijelu kuhinju

Uvijek uključite napu

Nakupine masnoća na kuhinjskim površinama najčešći su uzrok mrlja. Osim onih vidljivih tu se ubrajaju i one nastale od pare tokom kuhanja. Zato uvijek uključite napu čim počnete kuhati.

Čišćenje ormarića

Kako bi ormarići ostali bijeli i svježi napravite vlasitito sredstvo za čišćenje od jedne šoljice sirćeta, dvije šoljice tople vode i sode bikarbone. Umočite krpu u smjesu, ocijedite je i prebrišite ormariće. Uradite ovo jednom mjesečno.

bijela kuhinja ciscenje

Održavanje bijelih pločica

Ako imate bijele pločice prljavština koja se nakuplja u fugama biće još vidljivija. I ovdje možete koristiti isti recept, samo što napravite smjesu od sode bikarbone i vode, natrljate i onda poprskate sirćetom. Fuge i pločice možete istrljati četkicom za zube.

Čišćenje bijelog sudopera

Bijeli sudoperi vrlo brzo mogu izgubiti svoj sjaj i boju, što možete spriječiti koristeći kućni izbjeljivač. Izbjeljivačem natopite papirne ubruse i posložite ih po sudoperu. Ostavite ih tako pola sata, potom uklonite i isperite sudoper toplom vodom.

bijeli sudoper

Ukoliko ipak ne želite koristiti izbjeljivač napunite sudoper soda vodom i sokom od limuna, neka odstoji pa isperite.

Održavanje bijelog kamena u kuhinji

Kuhinjske povšine od mermera i granita su vrlo porozne što znači da brže upijaju tekućinu. Dakle, ako imate ove materijale u kuhinji morate ih pažljivo održavati i obrisati tekućinu čim se prolije na njih.

Ukoliko ipak dobiju mrlje, možete ih ukloniti mješavinom hidrogen peroksida sa mrvicom amonijaka.