Volio bih da radim za Simensovom mašinom: Šta se sve osnovcima svidjelo u Kalderi

Mogao bih sebe da zamislim za nekom od ovih mašina, a posebno mi se sviđaju Simensove, bez dileme je zaključio Strahinja, učenik osnovne škole „Georgios Papandreu“ iz Aleksandrovca, obilazeći proizvodne hale kompanije Kaldera, članice Infnity International Group.

U organizaciji Odsjeka za lokalni razvoj opštine Laktaši, Strahinja je sa drugarima iz završnih razreda osnovnih škola došao da vidi šta sve nudi jedna od najvećih, domaćih kompanija iz oblasti energetike i uskoro donese odluku koju srednju školu će upisati.

,,Imaju baš puno mašina i ova posjeta je bila zanimljiva. Volio bih da upišem Elektrotehničku školu, smjer programiranje i čini mi se da bih mogao sebe da  zamislim kako radim u Kalderi. Nema onih dosadnih situacija, stalno se nešto dešava“, objašnjava Strahinja.

Rado bismo ovog dječaka jednog dana vidjeli u našoj kompaniji, ne krije Saša Pavić, tehnički direktor Kaldere iz Laktaša, koja trenutno ima 170 zaposlenih, a među njima i mnogo mladih ljudi.

„Uvijek smo radi da primimo i posavjetujemo osnovce koji će uskoro birati svoj poziv i nadamo se da će neki od njih biti dio našeg kolektiva. Treutno imamo nekoliko mladih koji dolaze na praksu iz Mašinske i Elektrotehničke škole iz Banjaluke. Sami su došli i vrlo rado smo ih prihvatili, a među njima već vidimo trojicu momaka koji su se odlično pokazali i koje ćemo rado zaposliti kad završe srednju školu“, kaže Pavić.

Takođe objašnjava da svršeni srednjoškolci tehničke i mašinske struke uvijek imaju dobru prođu u Kalderi, jer je kompletna proizvodnja kompanije tako orijentisana.

„Naravno, danas sam im rekao da je moj savjet da poslije završene srednje škole nastave školovanje, ali jasno je da ne mogu svi na fakultete. Mi imamo 70 odsto kadra sa srednjoškolskim obrazovanjem, ali i veliki broj inženjera i stručnjaka koji se bave projektovanjem, tako da u našem zaokruženom, proizvodnom procesu za sve ima mjesta. Zato sam prezadovoljan zbog ove inicijative lokalnih vlasti iz Laktaša sa kojima smo i dosad uspješno sarađivali“, kaže Pavić.

Cilj inicijative pokrenute još 2019. godine je da što više djelujemo na usklađivanje zahtjeva tržišta rada sa onim što naše srednjoškolsko obrazovanje može da ponudi, objašnjava Goran Vujaković, šef Odsjeka za lokalni razvoj Laktaša. Sve je drugačije kada učenicima pred kojima je ozbiljna odluka, uživo pokažate čime se bave naša preduzeća i kada na licu mjesta mogu da se uvjere u ozbiljnost kompanije i njeno društveno odgovorno poslovanje.

„Cilj nam je bio da djeca vide da su naša preduzeća dostigla određeni tehnološki nivo napretka i da je prozvodnja sve više robotizovana. Ovdje su mogli da vide i napredne CNC mašine i prozvodnju koja je sasvim drugačija u odnosu na vrijeme naših roditelja koji su radili teške, fizički naporne i prljave poslove. Takođe, na ovaj način želimo da promovišemo naša preduzeća koja su društveno odgovorna i koja i njima i nama rado izlaze u susret“, kaže Vujaković.

Posjetom je zadovoljan i Miloš Ikić, profesor tehničkog obrazovanja i informatike u školi “Georgios Papandreu”, koji otkriva da ima nekoliko učenika zainteresovanih za ovu struku.

,,To polako postaje tradicija da učenici završnih razreda idu u posjetu preduzećima u našoj, ali i drugim opštinama. Moram reći da nema baš mnogo onih koji se opredjeljuju za ovaj posao, ali kada vide pogone i malo razmisle o svemu tome, dobiju drugačiju sliku“, kaže Ikić.

U tu sliku svakako će ući i fotografije sa mobilnih telefona, kao uspomena, privjesci za ključeve koje su dobili na poklon i prijem u kancelariji tehničkog direktora, uz sokove i razgovor.