Banjalučki maturanti u Prointeru: Spremamo se za posao u IT industriji

Neću ja tražiti posao, posao će naći mene. Tako, sa mogo samopouzdanja, kaže maturant Elektrotehničke škole u Banjaluci Nikola Žeželj, koji je na licu mjesta provjerio gdje bi, za koju godinu, mogao da gradi karijeru. Sa još stotinak vršnjaka iz svoje škole i banjalučke Gimnazije, Nikola je obišao kompaniju Prointer ITSS, članicu Infinity International Group, i odslušao njihove vrsne predavače.

Sad mu je, priznaje, slika još jasnija.

„Znam da je Prointer najjača kompanija kod nas što se tiče ove struke i zato me zanimalo da od njih čujem kako se radi u praksi i na kakvim projektima, ali i da vidim kakve se sve pozicije i radna mjesta nude. Planiram da poslije mature upišem Elektrotehnički fakultet u Banjaluci, a najaviše me zanima softverski inženjering. Vidim sebe kao programera još od malih nogu“, objašnjava Nikola uz osmijeh.

Tu negdje sebe vidi i njegov školski drug  Aleksa Dobrijević, jer ga zanima sve što ima veze sa matematikom, programiranjem i računarima. Zanima ga, naravno, i dobra IT kompanija u koju bi došao nakon fakulteta.

„Proveo sam nekoliko dana na praksi u jednoj IT kompaniji i čini mi se da je posao zanimljiv. Ovdje sam vidio mnogo toga novog, jer je sistem rada drugačiji i volio bih da nakon Elektrotehničkog fakulteta radim nešto slično“, kaže Aleksa koji se uveliko sprema za prijemni ispit.

Većina njih se sprema da upiše neki od tehničkih fakulteta, objašnjava profesor Željko Džombić iz Elektrotehničke škole „Nikola Tesla“ i priznaje da je interesovanje mladih za tu vrstu zanimanja sve veće.

„Mladi zaista hrle ka ovim zanimanjima, jer se kroz praksu pokazalo da u posljednjih desetak godina naši đaci najviše odlaze na ETF i nakon toga lako nađu posao, a i oni koji ostanu sa srednjom školom često rade u struci. Zato nam je izuzetno važna saradnja sa kompanijama poput Prointera, u kojima djeca mnogo toga mogu da vide i nauče na licu mjesta. Svakako nam treba što više komunikacije i što čvršća saradnja između škola i privrede kako bismo sačuvali domaći kadar“, kaže Džombić.

Da je komunikacija u Prointeru bila odična, potvrđuje i inženjer automatizacije u toj kompaniji, Dejan Ivić, koji je maturantima bio jedan od domaćina i predavača.

„Zaista su bili izuzetno zainteresovani, a mi smo se potrudili da im prikažemo ono što ih je najviše zanimalo – konkretne projekte i rad na njima, opis radnih mjesta, njihove potencijalne mogućnosti u našoj kompaniji. Ovakve posjete su važne mladim ljudima koji su na pragu odabira svog životnog poziva i vjerujem da nekad doprinesu da se oni lakše odluče kuda će nakon srednje škole“, kaže Ivić.

Mladi doktorand iz Prointera ostavio je utisak i na gimnazijalce koji su podjednako zainteresovani za tehnička zanimanja. Maturanti opšteg smjera ne kriju da bi sebe rado vidjeli za nekim od moćnih računara.

„Zahvalan sam Prointeru što su nam omogućili da vidimo kompaniju i način na koji rade. Njihovi predavači su nam prezentovali projekte i govorili o sadašnjosti i  budućnosti IT sektora i na taj način nas usmjerili i pomogli nam u odabiru nastavka školovanja“, kaže Matija Blagojević.

Predavanje je bilo do koristi i Hristini Ružičić, kojoj je, kako kaže, sad jasnije kojim putem da krene ukoliko se odluči za neki od tehničkih fakulteta.

„Na adekvatan način su nam približili smjerove na visokom obrazovanju koje bi trebalo da odaberemo kako bismo mogli ovdje da radimo. Sad nam je jasnije i kako izgledaju različiti poslovi u različitim sistemima“, priznaje Hristina.

Cilj i jeste bio da budućim akademcima približimo tehničke nauke kroz praksu i najuspješnije kompanije, kažu u Gradskoj razvojnoj agenciji, koja je i organizator posjete.

„Željeli smo da se srednjoškolci upoznaju sa naprednim tehnologijama i vide kako sve to funkcioniše u realnom sektoru. Vjerujemo da ćemo im na taj način pomoći da se lakše odluče za buduća zanimanja i zadovoljstvo nam je da budemo neka vrsta posrednika između obrazovnih ustanova i privrede“, kaže Vladimir Damjanović, stručni saradnik u agenciji.

Posredovanje i uvezivanje te vrste svima nam je od koristi, smatraju u Prointeru u kojem se godinama unazad posebna pažnja posvećuje odabiru i edukaciji kadra od čijeg znanja i kvaliteta zavise svi planovi.