Viseće mreže – za opuštene ljetne dane

Možete li zamisliti – ljetni povjetarac vas rashlađuje dok u jednoj ruci držite limunadu, a u drugoj knjigu/telefon/tablet i lagano se ljuljate u visećoj mreži u miru vašeg dvorišta. Nije baš potrebno mnogo truda da se zamislimo u ovoj idiličnoj situaciji. Zapravo, uglavnom su vam potrebni dvorište i viseća mreža.

Uz obilje bogate ponude baštenskog namještaja i dodataka koje možete kupiti, možda će vam biti neobično vratiti se primitivnim formama namještaja. Ali, viseće mreže ne bi trebalo nikako da zaboravite kada govorimo o opuštanju i uživanju, i to ne samo vani, nego i unutra. Naime, viseće mreže su postale izuzetno popularne u enterijerima istinskih hedonista i onih koji individualnošću uređuju svoj dom.

Neodoljive mreže

Viseće mreže su jeftinije od većine komada baštenskog namještaja, a pored nje potrebna su samo dva drveta ili improvizovana nosača za kačenje. Jednostavno se postavljaju, a kada ih po završetku sezone skinete, možete ih složiti i odložiti bez zauzimanja mnogo prostora.

simple-hammock-modern-inspirations-that-bring-home-the-hammock-for-relaxation

Da biste lješkarenje učinili udobnijim, postavite ispod sebe pamučne plahte i nekoliko jastuka. Pored mreže stavite stolić na koji možete odložiti bokal s vodom, čaj u jesenje dane i slično. Da biste mogli uživati i naveče, iznad mreže stavite sitne sijalice koje vam služe za ukrašavanje novogodišnjeg drvceta ili lanterne. Bilo koje rješenje će stvoriti intimno osvjetljenje.

Viseći kreveti

Sofisticiranije i modernije rješenje visećih mreža su viseći kreveti, koji su nešto komplikovaniji, ali i udobniji za popodnevno drijemanje. Viseći kreveti su za razliku od mreže za ležanje okačeni za pergolu, na verandu ili imaju svoje nosače.

luxury-hammock-decoration

Bilo da ćete na ovakvim krevetima meditirati, čitati, družiti se s prijateljima ili spavati, potreban vam je udoban madrac. Najčešće je podnica visećeg kreveta drvena i bez madraca ne toliko udobna. Na madrac treba navući vodonepropusnu navlaku kako biste ga spasili od eventualne kiše. Potom su vam potrebni jastuci koji će vaš boravak na visećem krevetu učiniti još ljepšim.

Ukoliko je viseći krevet okačen na pergolu, postarajte se da napravite sjenilo iznad njega kako vam sunce ne bi pokvarilo odmor. Za sjenilo upotrijebite lagane i svijetle materijale koji propuštaju vazduh kako se ispod njega ne bi skupljala sparina.

Mreže dizajnera Gilberta Tourvillea

Dizajner Gilbert Tourville je osmislio “Trinity Hammock”, tri viseće mreže jednake veličine koje vise s jednostavnog dizajnerski osmišljenog okruglog okvira čineći zanimljiv komad namještaja za svaki vrt. U sredinu se smjestio drveni stolić od tikovine koji omogućuje nesmetanu konzumaciju pića dok korisnici uživaju u svojim mrežama. Mreže su napravljane od čvrstog, ali ugodnog vodootpornog materijala i dolaze u više boja i nijansi.

   Trinity-Triple-Hammock-7

Cilj “Trinity Hammocks” mreža je da spajaju umjesto da razdvajaju ljude te da postanu mjesta za okupljanje u vrtu, što je u skladu s trendom osmišljavanja namještaja s ciljem podsticanja druženja u vanjskim prostorima i prirodi.

Stolica Patricie Urquiole

Modernu viseću mrežu poznata španska dizajnerka Patricia Urquiola interpretirala je u formi stolice. Njena stolica “Tropicalia Cocoon” za brend “Moroso” je pletena starim tehnikama koje su se od davnina koristile za pletenje namještaja, zahvaljujući čemu je dobila izvanrednu čvrstoću, ali i ljepotu koja se prelijeva u jarkim bojama.  Iako su se mnogi dizajneri isprobali u istom zadatku, ovaj ostaje kao jedan od najpopularnijih i najljepših.

p291544_2200_1515-2