Kako vazduh u kući održavati čistim tokom zime

kako-vazduh-u-kuci-odrzavati-cistim

Kada se govori o zagađenom vazduhu, obično tada ne mislimo na vazduh u zatvorenom prostoru, odnosno na vazduh u našim domovima. Ali s obzirom na to da većina ljudi 90 odsto vremena provodi u zatvorenom, gdje je vazduh čak dva do pet puta zagađeniji od vazduha koji udišemo na otvorenom, briga o kvalitetu vazduha bi trebalo da bude visoko na ljestvici prioriteta.

Možda ne možete uticati na kvalitet vazduhu na poslu ili u nekim drugim javnim objektima, ali svakako možete napraviti zdravije okruženje u domu.

Šta bi bilo idealno

osvjezivaci-vazduha-za-dom

Jedini pravi način da vazduh u kući održavate čistim jeste da sve “zagađivače” ostavite ispred vrata. A to znači dim cigarete, pretjeranu vlagu i hemikalije. I dok dim cigareta možete držati van doma, sa drugim “zagađivačima” je malo teže, ali svakako možete raditi na tome da ih smanjite koliko je moguće.

Kiša i visoka vlažnost vazduha mogu donijeti vlagu u kuću i tako stvoriti plijesan koja postaje veliki problem za zdravo okruženje. Plijesan se često povezuje s većim rizikom pojave kašlja i simptoma astme. Zato redovno provjetravajte svoj dom kako biste na vrijeme uočili curenja, pukotine i probleme s vlagom koje treba da riješite.
Naravno, kuću treba prozračivate koliko god je moguće, posebno kupatilo i kuhinju.

Takođe, potrudite se da koristite što prirodnija sredstva za čišćenje, što kupovna, što pravljena u vlastitoj kuhinji.

Pročišćivači vazduha

Ako se ipak želite osloniti na moderne kućne uređaje i obezbijediti čistiji vazduh u domu, onda možete posegnuti za čistačima vazduha, posebno ako imate problema s alergijama.

slide-1-image

Čistači vazduha filtriraju pelud, prljavštinu, izduvne gasove, alergene kućnih ljubimaca, alergene poput grinja, duvanski dim, pare i mirise od kuvanja, mirise i pare od boja i lakova i slično.

Takođe, uređaj koji mnogima zimi spasava život, jer sprečava začepljenje nosa i pojavu suve kože, je ovlaživač vazduha. Izuzetno je bitno čistiti ga redovno jer se na njemu mogu razviti plijesan i patogeni, a mogu početi bujati i grinje.

emotional_18

U prodaji su i kombinovani uređaji – čistači vazduha s integrisanim ovlaživačem, koji obezbjeđuju i dovoljnu vlažnost vazduha u domu, što je posebno važno u zimskim mjesecima kada grijemo prostore u kojima boravimo i kada je vazduh u prostorima suv.

Današnji uređaji veoma su tihi i bez problema mogu se upotrebljavati i noću u spavaćim sobama. U principu nisu veliki potrošači energije, a cijene im se kreću od nekoliko desetina KM do nekoliko stotina.

Nabavite neku od ovih biljaka

RX-DK-HTG38301_HGRM-7-m-i-l-tongue_s4x3.jpg.rend.hgtvcom.1280.960

Kućne biljke neizostavan su dio funkcionalnog dekora doma. Malo dobro raspoređenog zelenila neće samo oživjeti prostor, već i pročistiti vazduh.

Biljke u domu ne samo da su zaslužne za više kiseonika, već neke od njih imaju sposobnost čišćenja vazduha od otrova i plijesni, a time ga ukućani manje udišu. One filtriraju vazduh od formaldehida, benzena i trikloretilena, pesticida, sredstava za dezinfekciju…

aloja-vera-u-saksiji-u-kuci

Čak je i NASA proučavala sposobnost čišćenja vazduha kućnih biljaka. Otkrili su da neke vrste bolje filtriraju vazduh i uklanjaju hlapljive organske spojeve od drugih.

Top 10 najboljih pročišćivača vazduha prema istraživanju NASA naučnika su: aloja (Aloe vera), engleski bršljan (Hedera helix), fikus (Ficus Elastica, Ficus benjamina), mirni ljiljan (Spathiphyllum), sanseverija ili svekrvin jezik (Sansevieria trifasciata), bambus palma (Chamaedorea sefritzii), filodendron (Philodendron oxycardium), zeleni ljiljan (Chlorophytum comosum), dracena (Dracaena marginata), đavolji bršljan (Epipremnum aureum). Kod izbora biljke neka presudi to da li joj je potrebno manje ili više svjetlosti, topline, brige… odnosno – vaš način života.