Urbani stan u srcu New Yorka

Mladi bračni par, koji je istovremeno i dizajnerski, osmislio je uređenje malog stana na Manhattnu. Imajući u vidu lokaciju, ali i mlade, urbane korisnike, prostor su osmislili u industrijskom stilu i kombinovali praktične i zabavne elemente, koji su stan učinili vedrim i modernim mjestom.

Stan se sastoji od dnevne sobe sa kuhinjom, spavaće sobe i kupatila.

U dnevnoj sobi i kuhinji odlučili su da ostave zid od cigle i ne skrivaju metalni okvir na zidu, kao arhitektonski detalj i prepoznatljivi element industrijskog stila. Ostali zidovi su morali ostati bijeli, jer prostorije imaju tek po jedan prozor. Dalje su ga kombinovali s jarkim bojama i uzorcima.

repurposed coffee table with metal accents and casters

Namještaj u dnevnoj sobi je jednostavan i praktičan, u crno-bijeloj i sivoj boji. S obzirom na to da je budžet za renoviranje i opremanje stana bio ograničen, prenamjena stvari je takođe bila dio ovog opremanja. Tako je staro prozorsko okno od hrastovine “spaseno” sa jednog otpada i postalo kafe-stolić u savremenom stanu.

playful bedroom accessories with toy robot

Takođe, stari, neugledni ormarići su farbanjem i ukrašavanjem dobili novi sjaj i funkciju. Posebno je zanimljiv noćni stolić u spavaćoj sobi, koji je napravljen od betonskih blokova.

Pošto je prostorija skučena, osim smještanja udobnog kreveta, improvizovano je s ostatkom elemenata. Tako su iznad kreveta postavljene tri minimalističke police s praktičnim lampama i merdevine za odlaganje knjiga, ukrasa pa i odjeće.

gray sofa with black and white graphic artwork v2

U kuhinji i kupatilu se, međutim, dešava koloristički bum. Kuhinja je obojena u jarku plavu boju, što prostoriji daje sasvim novi izgled, a upotpunjuju ga zanimljive kuhinjske pločice. Minijaturno kupatilo je, takođe, posebno. Bjelinu keramike razbijaju pločice – bordure u zelenoj boji limete i plavi elementi umivaonika.

blue kitchen with cement hexagonal backsplash

blue and green chartreuse bathroom tiles

Kroz čitav stan se protežu zanimljivi ukrasi i detalji uokvirenih slika i postera i grafičkih elemenata – zid u dnevnoj sobi, kada u kupatilu, ormarić u spavaćoj sobi…

Rezultat je dizajn koji ne doživljavamo preozbiljno, ali koji ima snažnu individualnost, koja omogućava ugodan boravak, odmaranje, ali i rad.

gray wood and metal ladder shelving