Umičević upozorava: Pooštrite kontrolu gradnje stambenih objekata u RS, dok ne bude kasno

Marinko Umičević, odbornik u Skupštini grada Banjaluka, te čovjek ogromnog životnog i privrednog iskustva, ponukan dešavanjima u Turskoj i Siriji zbog zemljotresa i nekontrolisane gradnje, upozorio je nadležne institucije da pod hitno moraju pooštriti kontrole gradnje objekata u Banjaluci i cijeloj Republici Srpskoj.

Umičević, koji je i tehnički direktor Tvornice obuće “Bema” i član Senata RS, kao veoma odgovoran čovjek naglasio je da bi nadležne institucije morale da pregledaju svako gradilište, da kažnjavaju i najminimalnije odstupanje od propisa, jer će, ukoliko dođe do tragedije, sve biti uzalud i za sve će poslije biti kasno.

“Svjedoci smo tragedije u Turskoj i Siriji, gdje vidimo na neki način šargarepu i motku, gdje smo počeli da dijelimo ljude u nesreći, na podobne i nepodobne tako da je Sirija totalno bačena u zapećak, jer zapadu ne odgovara predsjednik Bašar al Asad. Što kaže jedna gospođa nismo mi krivi što smo rođeni u Siriji. Ali koliko vidim da situacija ide na bolje, i opet se vraćamo na vječno pitanje zašto smo jedinstveni u tragediji, a ne možemo biti takvi uvijek?”, rekao je Umičević i dodao da je očekivao da će ovih dana reagovati Grad Banjaluka i Vlada RS. Prema njegovim riječima, upravo zbog katastrofe koju svi gledamo u Turskoj i Siriji, očekivao je da će inspekcije malo obići gradilišta da provjere kvalitet betona, debljinu žica i šta se sve ugrađuje u zgrade.

“To se mora pod hitno uraditi jer su investitori postali i profesori na ekonomskom fakultetu, pa od svoje plate prave zgrade. Banjaluka se prema seizmičkim standardima na skali od deset nalazila na stepenu 9, pa su pod pritiskom investitora, kao znaju oni kakva je situacija u dubini zemljine kore, to izmjenili pa je Banjaluka sad na sedmom stepenu, da bi oni mogli da koriste malo lakše i jeftinije materijale, da njima ostane što više sredstava. Onda su ukinuli i jedini državni institut, pa onda investitori prave zgrade, a imaju svoje privatne institute koji im daju ateste i to je u najmanju ruku i više nego žalosno. Zatim su ukinuli i ZIBL, sve u saglasnosti sa vlašću, koji je bio nadzorni organ i štitio interese grada i vodio računa da li se poštuju standardi. I to su uništili i na osnovu svega toga možemo samo reći Bože nam pomozi da ne bude zemljotresa i kod nas”, precizirao je Umičević. On je, kao Banjalučani i odbornik, ali prije svega kao čovjek, predložio da se započne takozvana “hajka” po građevinama.

“Da vidimo šta se radi. A vidimo da se jedan sprat napravi za jedan dan i zimi kad je minus i ljeti kad je plus 40 stepeni . Zgrade niču kao pečurke. A da ne kažem da sam u razgovoru sa saradnicima iz Italije, Francuske saznao da tamo prije 350- 400 godina niste mogli da gradite ukoliko prvo nije rašljar pregledao podzemne vode što je kod nas i sad misaona imenica. Kada se desi tragedija biće kasno. Volio bih i bio bi red da država i grad preventive radi naprave akciju, ukoliko smiju, jer znam da se u Titovo vrijeme zgrade nisu pravile na Laušu ni u Lazarevu, sigurno iz nekih seizmoloških razloga, a sada se tu gradi. Znam da je sav Lauš bio potkopan, da je tu bio rudnik”, dodao je Umičević. I ovim pozivom na jače kontrole građevinskog sektora, u smislu ispunjavanja seizmičkih standarda, Umičević je po ko zna koji put pokazao da je riječ o jednom veoma odgovornom čovjeku, koji je svoju društvenu odgovornost pokazao bezbroj puta do sada i za koga je zdravlje i život svakog čovjeka od najveće važnosti.

“Kao odgovoran čovjek, na sve ovo ne znam šta bih rekao, ali hajmo da kontrolišemo, a u svakom slučaju neka nam je dragi Bog na pomoći”, zaključio je Umičević u razgovoru za Banjaluka.net.

(N.Sp.)