Umičević iskreno o problemu odliva radne snage: “Ne kradite mi bagrenje (radnike)”

Marinko Umičević, tehnički direktor Tvornice obuće “Bema” Banjaluka, ugledni privrednik koji ovu uspješnu tvornicu vodi više od 18 godina, rekao je da su suočeni sa novim problemom odliva svojih radnica, ovoga puta u javni sektor, gdje se masovno zapošljavaju kao čistačice.

Naime, Umičević skoro dvije decenije čini sve da omogući što bolje uslove za svoje radnice, konstantno se ulaže u obuku radnika kojih ima oko 1.200 u ovoj uspješnoj fabrici, redovno se uplaćuju doprinosi za sve njih, u prošloj godini je došlo do povećanja plata od 23 odsto, a u ovoj godini planiraju dodatno povećanje plata, te nastavak pomoći za djecu radnika “Beme” u nabavci udžbenika i drugih vidova podrške.

“Međutim, u posljednje vrijeme je pomama radnica pred penziju da idu da rade kao čistačice u Univerzitetski klinički centar ili u Vladu RS. To su sve žene kojima je ostala godina ili dvije do penzije i na pitanje zašto odlaze da rade kao čistačice tamo za platu manju preko 200 KM odgovaraju da se tamo ništa ne radi i ne moraju biti svaki dan na poslu. Zaista sam razočaran i uvrijeđen. Mi smo uložili u obuku tih radnica i žene su pred penzijom, a da ih sad neko prima da rade kao čistačice”, ogorčeno priča Umičević. S tim u vezi, on apeluje i traži od tih državnih institucija, za koje realni sektora izdvaja sredstva, da na takav način “ne kradu radnike”.

“Razumijem kada neko ide trbuhom za kruhom, ali ovo stvarno nema smisla, da je tolika pomama za čistačicama u državnim institucijama i UKC-u. Nemam s čim da se se borim, ali moram da izrazim revolt. Da pitam te odgovorne ljude koji ih primaju, zašto to rade? Ukoliko vam već treba toliko čistačica i ukoliko se toliko radi, odnosno „prlja“, zašto ne iznajmite agenciju za čišćenje, a pustite naše radnike da rade kod nas?”, dodao je Umičević, koji je jedan od onih rukovodilaca, koji radnike cijeni iznad svega i koji je spreman svakom vrijednom radniku izaći u susret, saslušati ga, podržati i pružiti pomoć koja mu je potrebna.

(N.Sp.)