Umičević i “Bema” dosljedni: Novogodišnji pokloni za radnike i njihovu dječicu

Tvornica obuće “Bema” Banjaluka, na čijem čelu je već skoro dvije decenije uspješni i poznati privrednik i još poznatiji humanitarac Marinko Umičević, je i ove godine svojim radnicima i njihovim mališanima u pogonima tvornice u Banjaluci i Mrkonjić Gradu uručila prigodne poklone povodom nastupajućih nvogodišnjih praznika.

Ovakav gest “Beme”, odnosno njenog prvog čovjeka, neumornog Umičevića, neodoljivo podsjeća na nekadašnja vremena kada su firme mislile na svoje radnike, a “Bema” je jedna od rijetkih firmi koja još uvijek drži do tog lijepog običaja sa ciljem da se ta dobra stara tradicija ne bi zaboravila. Međutim, očigledno je da dok je Marinka, tradicija će se održavati, jer je riječ o čovjeku koji je uvijek uz svoje radnike, koji poštuje radnika i koji zna da ga nagradi, pomogne ili bilo kako izađe u susret, a čija humanost ne poznaje granice, jer je bezbroj puta do sada pokazao da je u svakom trenutku spreman da pomogne, ali i da obraduje poklonima, posebno mališane kao ovog puta. Pored toga, upravo je Umičević taj rukovodilac i radnik starog kova, koji  u privredi radi punih pet decenija i koji je i u ovom vremenu zadržao sve te dobre manire iz nekadašnjeg perioda kojeg se svi radnici rado sjećaju.

Ovim gestom, “Bema” i Marinko pokazuju da uprkos kriznim vremenima i neizvjesnosti žele da na pravi način, kvalitetnim i bogatim paketićima, obraduju mališane svojih zaposlenih i učine im nastupajuće dane ljepšim i slađim.

“Za naše mališane smo na ovaj najveseliji dan u tvornici pripremili 415 paketića, a podjelu paketića tradicionalno organizujemo 19. put u Banjaluci i 10. put u Mrkonjić Gradu. Posebno se radujemo što će ove godine paketiće dobiti i unuci nekoliko naših radnika, jer više generacija jedne porodice radi u “Bemi”, djeca radnika su se zaposlila i već imaju svoju djecu”, rekao je Umičević, na kojem se i na dodjeli paketića vidjelo da iskreno uživa u tome da obraduje mališane i da izmami njihove iskrene dječije osmjehe.

Prema njegovim riječima, i ove godine su pripremili kvalitetne paketiće pune slatkiša, priredbu i fotografisanje sa Djedom Mrazom.

“Kao i svake godine, 1.200 radnika Tvornice obuće “Bema” će dobiti kalendar svoje firme, olovku i upaljač. Za pravoslavne vjernike pripremili smo vjerski kalendar, a za pripadnike drugih vjeroispovijesti kalendar sa motivima grada. To je mali znak pažnje i mi smo jedna od rijetkih firmi koja radnicima na kraju godine pokloni kalendar, olovku i upaljač, ali to je naša tradicija i obaveza iako su vremena izuzetno teško. Posljednja tri mjeseca su najteža od osnivanja Tvornice obuće “Bema”, ali nadamo se da je to prolazno i vjerujemo da poslije kiše dolazi sunce”, poručio je uvijek optimistični Umičević, koji je uz “Bemu” od njenog prvog dana, prošao je sa ovom tvornicom sve dosadašnje uspone, krize, prevazilazio poteškoće u poslovanju i radovao se njenim uspjesima i napretku, ali je i, zajedno sa svojim radnicima, dao najveći doprinos tome što je “Bema” danas privredni gigant, i ponos Banjaluke i privrede Republike Srpske.

Inače, “Bema” se od svog osnivanja do danas, pored brojnih donacija za svoje zaposlene i njihovu djecu, uključila, ali i na inicijativu Marinka Umičevića sama pokrenula bezbroj humanitarnih aktivnosti u kojima je između ostalog poklonila na desetine hiljada pari obuće, čime je pokazala, ali i dalje pokazuje da je jedna od društveno najodgovornijih kompanija u Republici Srpskoj i BiH.

A upravo ovakve i slične dobre vijesti koje se mogu čuti iz ove uspješne fabrike pokazuju koliki je stepen društvene odgovornosti Tvornice obuće “Bema” i njenog direktora Marinka Umičevića, bez čije bi humanosti i ljudskosti, bilo veoma teško dostići toliki nivo društvene odgovornosti, jer što bi mnogi rekli, “uz Marinka i “Bemu”, noge će vam biti tople u trenu”.

Zbog Nikoljdana danas skraćeno radno vrijeme:

Umičević je dodao da danas u Tvornici obuće “Bema” u Banjaluci i Mrkonjić Gradu ne radi više od 300 radnika koji danas i sutra slave Svetog Nikolu, čudotvorca, zaštitnika pomoraca i siromašnih, jednog od najvoljenijih srpskih svetaca. Zbog odsustva tolikog broja radnika, on je rekao da su morali da ugase pojedine pogone kako bi mogli da nastave proizvodnju.

“To je slučaj i za svetog Jovana i za Đurđevdan, s obzirom na veliki broj radnika koje slave, a danas će u Tvornici obuće “Bema” biti skraćeno i radno vrijeme do 13 časova za prvu i do 20 časova za drugu smjenu”, rekao je Umičević koji je iskoristio priliku da svima koji danas slave, a posebno radnicima “Beme”, poželi srećnu slavu, da je proslave u zdravlju i veselju.

Dodao je da djeca noć uoči ovog praznika na prozor stavljaju čizmicu jer se vjeruje da je sveti Nikola obilazio domove i ostavljao poklone djeci koja su bila dobra i očistila obuću.

“Svetog Nikolu slave ribari, moreplovci, zanatlije, pa se nadamo da će ove godine uslišiti i molitve nas obućara da konačno dočekamo pravu zimu, a da nam iduća godina bude bolja od ove na izmaku”, rekao je Umičević, želeći time dobro i bolja vremena kako za tvornicu koju uspješno vodi, tako i za njene radnike, ali i za Banjaluku i našu Republiku Srpsku.

N.Sp.