Ukrasne lajsne se vraćaju u modu

Ukrasne lajsne poznatije kao štukature, vratile su se na velika vrata u svijet dizajna enterijera. Nekada su krasile samo prostore sa visokim stropovima i svjetlosnim otvorima, ali danas je to ograničenje prevaziđeno jer savremeni dizajneri uzimaju mnogo više slobode, krše ‘pravila’ i razmišljaju izvan nekadašnjih okvira.

Bijele štukature na zidovima i stropovima, rozete, kao i paneli su bitan arhitektonski element u Pariškom modernom stilu. Ipak, i ovdje vrijedi pravilo manje je više, naročito u prostorima koji nemaju strukturu velikih pariških apartmana sa visokim stropovima.

Pariški moderni stil je prigrlio namještaj iz različitih razdoblja – od vrijednih antikviteta do komada iz trgovina polovne robe. U obzir dolaze i retro komadi od sredine prošlog vijeka, pa sve do savremenog namještaja ravnih ili krivih linija. Ovog puta, cilj nije upariti nego odabrati pojedinačne komade koji su funkcionalni i lijepi. Kako god kombinirali, važno je zadržati što više negativnog prostora da se izbjegne preopterećenje i zagušenost prostorija.