Jedinstvene pločice sa živim algama za prečišćavanje kišnice

Napravljene od strane studenata u laboratoriji Bio-Integrated Design na Univerzitetskom koledžu u Londonu (UCL), Indus pločice koriste žive organizme za prečišćavanje vode na održiv način kroz proces koji se naziva bioremedijacija. Dizajneri su kreirali pločice imajući na umu Indiju, predviđajući zidne instalacije velikih razmjera na fabrikama i drugim zgradama u ruralnim područjima zemlje, gdje trenutno ne postoje postrojenja za prečišćavanje industrijskih otpadnih voda, ali one imaju potencijal da se koriste i u drugim kontekstima.

Upravljanje otpadnim vodama obično predstavlja veliki problem u ruralnoj Indiji. U selima kao što je Kundli, koja se nalaze na periferiji Dehlija, stotine fabrika su se pojavile za nekoliko decenija, često ispuštajući vodu kontaminiranu hemikalijama direktno u zemlju. Problem je u tome što ove fabrike, koje proizvode predmete poput plastike, gume, nakita i poliestera, obično nemaju dovoljno prostora za visokotehnološka rješenja za prečišćavanje vode, čak i ako bi to mogle da priušte. Zagađivači zauzvrat ulaze u podzemne vode i obližnje vodene tokove, zagađujući lokalnu vodu za kupanje i piće.

 

Proces bioremedijacije u sistemu Indus pločica zasnovan na algama uključuje postavljanje rezervoara za otpadnu vodu na vrh zgrade, a zatim omogućavanje gravitaciji da vodi vodu kroz „žile“ u „lišću“. Dizajneri su putovali u Indiju i posmatrali proizvodne procese farbanja tekstila u Panipatu i proizvođača narukvica u Kalkuti, gde različiti procesi oslobađaju različite vrste teških metala u otpadne vode. Tim je otkrio da je jedna određena vrsta algi bila u stanju da smanji nivoe kadmijuma u ​​vodi 10 puta u roku od 45 minuta.

Proizvedene u Khurji, koja je poznata po svojoj keramici, Indus pločice su napravljene od gline duboke teksture u kojoj se nalazi viskozni hidrogel koji sadrži najperspektivnije vrste algi koje uništavaju zagađenje. Kanali nalik na vene su oblikovani algoritmom za optimizaciju njihove sposobnosti da apsorbuju zagađivače. Dok voda teče preko pločice, mikroskopske ćelije algi apsorbuju i skladište supstance za energiju. Hidrogel deluje kao „biološka skela“ koja održava alge u životu i biorazgradiva je. Materijali potrebni za pripremu hidrogela i ćelija algi mogu se isporučiti u obliku praha i ponovo naneti na pločice po potrebi.

Modularne pločice se uklapaju u prelijepu šaru pomoću spojeva u pola preklopa, tako da se pojedinačne pločice mogu zamjeniti po potrebi bez rastavljanja cijelog zida. Ovo takođe olakšava povećanje ili smanjenje veličine zida, prilagođavajući ga svakoj lokaciji. U budućnosti, dizajneri se nadaju da će integrisati drugu fazu u kojoj se zasićeni hidrogel prepun teških metala uklanja i prodaje visokotehnološkim kompanijama, koje mogu koristiti metale u sopstvenim proizvodnim procesima. Indus pločice treba da prođu testove performansi u Velikoj Britaniji, a zatim pilot projekat u samoj Indiji.

Tvorci zamišljaju prilagođavanje Indus zidnih pločica različitim regionima i potrebama, praveći ih od lokalnih materijala poput kamena ili čak otpadnih sirovina. Različite pločice mogu biti prilagođene različitim zagađivačima, natopljenim određenom vrstom algi koja najbolje funkcioniše u tom kontekstu. S obzirom da je krajnji rezultat tako lijep, nije teško zamisliti da se koncept širi i na stambene aplikacije. Zamislite samo da postavite zid dekorisan ovim pločicama na ivici sopstvenog krova umjesto oluka, da kasnije čistite kišnicu za ličnu upotrebu.