Vuna za zdrav i topao dom

Kada kažemo vuna, većina nas pomisli na džemper. Ali, ovaj materijal može biti inspirativan i kada je riječ o uređenju doma.

Vuna je divan materijal, prirodan, ekološki i udoban. Ne postoji prikladniji materijal ako želite dom učiniti toplim i ugodnim, što ga čini posebno inspirativnim u ovim zimskim danima. Što se tiče vunenih predmeta za dom, najčešće su u vidu vunenih tepiha, prekrivača, prostirki i tapacirunga.

Vuneni tepisi su posebno popularni. Otporni su na statički elektricitet, ne gužvaju se i ne prave neravnine na podu. Uz zagarantovanu toplinu, predstavljaju pravi luksuz pod nogama.

vuneni tepih

Vuna je prirodni izolator, što je čini sjajnim materijalom, posebno sada kada je klima potpuno nepredvidiva. Ono što je bitno jeste da vuna zimi po niskim temperaturama obezbjeđuje toplotu, a ljeti na višim temperaturama obezbjeđuje dobru toplotnu izolaciju.

Vuneni prekrivači imaju ista svojstva, ali za razliku od onih što su se nekada koristili, zahvaljujući modernijoj preradi, oni danas nisu grubi i neugodni pri dodiru s tijelom.

Vuna je provjereno dobar materijal

Otkrićemo vam nekoliko neobičnih činjenica kada je riječ o jednom od najstarijih prirodnih materijala na svijetu.

Vuna se smatra biorazgradivim materijalom, tako da je bez razmišljanja mogu koristiti svi oni koji su naklonjeni “zelenom” načinu života.

vuneni prekrivci

Zanimljivo je da su beduini vijekovima nosili odjeću od ovčje vune, mnogo prije nego što je otkrivena industrijska vrijednost ovog proizvoda.

U vuni se nalazi isti protein koji sadrži i spoljni zaštitni sloj kože, zato ona funkcioniše u harmoniji sa signalima koje joj šalje tijelo – zimi grije, a ljeti hladi. Vuna grije čak i kad je vlažna, zato se koristi kao sastojak u proizvodnji odjeće za bebe.

Smatra se prirodnom UV zaštitom. Otporna je na buđ i plijesan i, kao što smo već pomenuli, odličan je izolator i otporna je na vatru.

vuna za opremanje doma

Zbog svih ovih osobina ne čudi da se sve više dizajnera odlučuje da u kombinaciju materijala za svoje proizvode ubaci i vunu, posebno kada se uzmu u obzir njena tekstura i mogućnost dizajna i boja. Tako da danas nisu neuobičajene lampe, stolice, fotelje i lusteri u znaku vune.

Pogled na ovakve komade učiniće da osjetite toplinu kakvu vam može pružiti samo vaš lični životni prostor, a drugi će se diviti kreativnosti i maštovitosti kojom odiše ovakav ambijent.

Holandski vuneni dizajn

Dizajnerka koja je u posljednje vrijeme privukla najviše pažnje na vunu kao dizajnerski materijal je Holanđanka Christien Meindertsma. Najveću popularnost stekli su njene vunene stolice u formi lazy bag fotelja koje se pletu velikim iglama.

vunene stolice lazy bag

Obučene u šarene vunene presvlake, ove stolice su kao stvorene za moderan stan koji odiše toplotom i modernim dizajnom.

Njene kreacije su zaista impresivne, a popularan je ručno pleteni vuneni prostirači sa predimenzioniranim uzorkom, te podne prostorike od vune merino ovce, a svaki artikl ima deklaraciju gdje se mogu pročitati informacije o uzgoju vune od koje je napravljen.

Kako isplesti prekrivač

Kreacije Christien Meindertsma zaista su neodoljive ali i nedostupne većini ljudi jer im je cijena jako visoka. Srećom, živimo u digitalnom dobu tako da većinu stvari možemo naći na internetu, ili bar naučiti kako da ih sami napravimo.

vuneni prekrivac

Ako želite prekrivač kao na slici, pripremite vunu i kliknite na OVAJ link i pogledajte kako isplesti prekrivač. Ako biste pak počeli s nečim jednostavnijim, sajt knittinghelp.com ima pregršt dobrih savjeta, kako za početnike, tako i za one malo iskusnije.

Zato, igle u ruke i počnite sa izradom stvari kojima ćete utopliti svoj dom.